Εντοπίζουν τον πυρετό και εξακριβώνουν εάν οι άνθρωποι φορούν σωστά τις μάσκες τους. Παράλληλα, μιλούν και 53 γλώσσες. Ο λόγος για ρομπότ που επιστρατεύτηκαν στο Βέλγιο, πραγματοποιώντας ελέγχους σε νοσοκομεία και καταστήματα.

Οι άνθρωποι, που θα φθάνουν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας από την Τρίτη (02/06), θα απαντούν σε ερωτήσεις διαδικτυακά ή σε ένα διαδραστικό περίπτερο. Το ρομπότ θα σκανάρουν τον κώδικα QR, θα ελέγχουν τις απαντήσεις τους, θα μετρούν τη θερμοκρασία τους και θα διαπιστώνουν εάν οι φορούν σωστά τη μάσκα τους.

Ο Φαμπρίς Γκοφάν, διευθύνων σύμβουλος της βελγικής εταιρείας Zorabots, είπε πως τα ρομπότ του χρησιμοποιούνται σε νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας και ξενοδοχεία από το 2013, όμως τώρα βρήκε για εκείνα έναν νέο ρόλο: θα διεξάγουν τεστ για την COVID-19, όμως θα μπορούσαν να παράσχουν χρήσιμες ενδείξεις.

«Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτού του ρομπότ είναι ότι μπορεί να κινηθεί, να προσεγγίσει ανθρώπους, μπορεί και μιλάει σε ανθρώπους και μάλιστα στη μητρική γλώσσα τους. Μιλάει πάνω από 53 γλώσσες», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters TV, όπως μεταφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο Μίκαελ Βανμέχελεν, διευθυντής στο νοσοκομείο, εξήγησε ότι εάν κάποιος εκδηλώνει συμπτώματα πυρετού θα μπορεί να οδηγηθεί από το ρομπότ, ένα μηχάνημα που δεν απαιτεί επαφή, σε κάποιον απομονωμένο χώρο.

Το νοσοκομείο δέχεται περίπου 2.000 ασθενείς την ημέρα και αναμένεται να επιτρέψει ξανά τα επισκεπτήρια από την επόμενη εβδομάδα, καθώς η ζωή στο Βέλγιο επιστρέφει σε σχετική κανονικότητα μετά την καραντίνα για τον νέο κορονοϊό.

Από την πλευρά του, ο Γιαν Μπούσελς, επικεφαλής της digitopia, που ανέπτυξε το λογισμικό, εξήγησε πως το ρομπότ έχει σχεδιαστεί για να βοηθάει αναλαμβάνοντας επαναλαμβανόμενες εργασίες και επιτρέποντας στο ιατρικό προσωπικό να επικεντρωθεί στην παροχή φροντίδας στους ασθενείς. Το ρομπότ μπορεί επίσης να μάθει να κάνει μια δουλειά, τόνισε.

Τα ρομπότ, που κοστίζουν 30.000 ευρώ, έχουν πουληθεί επίσης σε κλινικές στη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και τη Ρουάντα.

Πηγή: newsbeast.gr