Μια ρηξικέλευθη πρόταση καταθέτει ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας στο πλαίσιο της μέριμνας που θα πρέπει να ληφθεί για τους φυλακισμένους αυτό τον καιρό που η χώρα πλήττεται από την πανδημία του κορονοϊού.

Όπως τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Καρδίτσας επί λέξει, «οι περιορισμοί τους στην επαφή με τον έξω κόσμο θα πρέπει να αντισταθμίζεται με την αυξημένη πρόσβαση σε εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας (τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις)».

Το πλήρες κείμενο της δήλωσής του έχει ως εξής: 

Όσοι στερούνται την ελευθερία τους για οποιονδήποτε λόγο (σε φυλακές, αστυνομικά κρατητήρια, ψυχιατρεία) θα πρέπει να τύχουν ειδικής βοήθειας και φροντίδας, καθώς βρίσκονται υπό την απόλυτη ευθύνη της πολιτείας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT) εξέδωσε, την Παρασκευή 20.3.2020, δήλωση με δέκα αρχές για τη μεταχείριση των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους στο πλαίσιο πανδημίας του κορονοϊού [CPT/Inf (2020)13].

Σ’ αυτή τη βάση θα πρέπει:

 • Να αναληφθεί κάθε δυνατή δράση για την υγεία και ασφάλεια των στερουμένων την ελευθερία τους για την προστασία των ίδιων αλλά και του προσωπικού.
 • Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. και του ΕΟΔΥ πρέπει να τηρούνται απολύτως σ’ όλους τους χώρους κράτησης.
 • Το προσωπικό πρέπει να ενισχυθεί και υποστηριχθεί, με μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειάς του.
 • Τυχόν περιορισμοί πρέπει να είναι νόμιμοι, αναγκαίοι, ανάλογοι, προσωρινοί και συμβατοί με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Οι κρατούμενοι πρέπει να ενημερώνονται στη γλώσσα τους.
 • Πρέπει να εξετασθούν εναλλακτικά μέτρα προς τη στέρηση της ελευθερίας, όπως για την προσωρινή κράτηση ή την ακούσια ψυχιατρική νοσηλεία, ιδίως όπου υπάρχει υπερπληθυσμός.
 • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις ειδικές ανάγκες των ευάλωτων κρατουμένων ή τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με επιβαρυμένη υγεία, με εξέταση για το COVID-19.
 • Τα θεμελιώδη δικαιώματα των στερουμένων την ελευθερία τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας πρέπει να γίνονται σεβαστά (ιδίως για προσωπική υγιεινή).
 • Οι περιορισμοί στην επαφή με τον έξω κόσμο θα πρέπει να αντισταθμίζεται με την αυξημένη πρόσβαση σε εναλλακτικά μέσα επικοινωνίας (τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις).
 • Να γίνουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις και να χορηγηθεί κατάλληλος εξοπλισμός, ατομικά μέσα προστασίας (για υπαλλήλους και κρατουμένους) και είδη καθαριότητας στις δομές κράτησης.
 • Να ενισχυθεί το Ειδικό Κέντρο Υγείας Κρατουμένων Κορυδαλλού, με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και το απαραίτητο υγειονομικό υλικό.

Καλούμε την Κυβέρνηση

 • να επιδείξει προσοχή και εγρήγορση στην προστασία της υγείας αλλά και των δικαιωμάτων των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους.
 • να συμμορφωθεί κατά γράμμα με τη Δήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πρόληψη των βασανιστηρίων (CPT), αναλαμβάνοντας συγκεκριμένες δράσεις γι’ αυτό.
 • να αντιληφθεί ότι η ιδεοληψία της με την «ασφάλεια» δεν μπορεί να εξαντλείται σε επικοινωνιακά «ντου» και «πρότζεκτ» εντυπώσεων, όταν η ώρα απαιτεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής και της υγείας των ανθρώπων που ζουν σε χώρους κράτησης.

Τα μέτρα αυτά επιβάλλονται από τις περιστάσεις, αλλά αποτελούν και τον πυρήνα του ορθού λόγου και της έννοιας της δικαιοσύνης, αφού είναι γνωστό από την αρχαιοελληνική γραμματεία ότι «ου διαφέρει λόγος ορθός και λόγος δικαιοσύνης». Και αυτό πρέπει να αποδεικνύεται, ιδιαίτερα στον τομέα της Δικαιοσύνης».

Πηγή: newsbeast.gr