Δεν υπήρξε καμία αντίρρηση κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην ένταξη των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται τρεις πηγές της Τράπεζας.

Οι πηγές σημείωσαν ότι οι σημερινές δυσκολίες δεν συνδέονται με την πολιτική της Ελλάδας και ότι συνεπώς ένας αποκλεισμός των ελληνικών ομολόγων θα αποτελούσε ουσιαστικά τιμωρία της χώρας.

Μία από τις πηγές, αναφέρει το δημοσίευμα, δήλωσε ότι ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν τη στήριξή τους στην έκδοση ενός «κορονο- ομολόγου» από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για τη χρηματοδότηση μίας κοινής αντίδρασης της Ευρωζώνης στον κορονοϊό, αλλά συμφωνήθηκε ότι αυτή την απόφαση πρέπει να τη λάβουν οι κυβερνήσεις και όχι η ΕΚΤ.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, παρέκαμψε τις αντιρρήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας, υιοθετώντας την ιστορική δέσμευση ότι «δεν υπάρχουν όρια» για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε χθες συνοδεύθηκε από τη δέσμευση για την άρση, αν χρειαστεί, των «περιορισμών» που έχει επιβάλει η ίδια η ΕΚΤ και αφορούν στο ότι δεν μπορεί να αγοράζει πάνω από το ένα τρίτο των ομολόγων μίας χώρας.

Αυτό σημαίνει ότι η στήριξη της ΕΚΤ μπορεί να γίνεται όπου αυτή είναι πιο αναγκαία και συνεπώς η κεντρική τράπεζα μπορεί να αυξήσει τις αγορές ιταλικών ομολόγων, ελαφρύνοντας το οικονομικό βάρος της χώρας που υφίσταται τη μεγαλύτερη έξαρση του κορονοϊού στην Ευρώπη.

Αντίσταση από λίγους αξιωματούχους

Ωστόσο, η απόφαση αυτή, η οποία ηρέμησε τις αγορές ομολόγων, συνάντησε αντίσταση από λίγους αξιωματούχους κατά την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σύμφωνα με πηγές που έχουν άμεση γνώση του θέματος.

Στους διαφωνούντες περιλαμβάνονταν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας, οι οποίοι ήταν παραδοσιακά αντίθετοι στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ ( γνωστές και ως ποσοτική χαλάρωση ή QE).

Η μειοψηφία αυτή φοβάται από καιρό ότι η ΕΚΤ θα καταστεί εκ των πραγμάτων ο χρηματοδότης των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Παρά τις αντιρρήσεις τους για την αύξηση των ορίων, ακόμη και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Γερμανίας και της Ολλανδίας συμφώνησαν ότι η ΕΚΤ πρέπει να δράσει αποφασιστικά για να τονώσει την οικονομία και τις χρηματοπιστωτικές αγορές, δήλωσαν οι πηγές.

Η Λαγκάρντ διαπίστωσε μία ξεκάθαρη πλειοψηφία και ενέκρινε τα σχέδια αυτά, πρόσθεσαν οι πηγές.

Πηγή: newsbeast.gr