Μια ανάλυση ενόψει των εκλογών της 21ης Μαΐου παρουσιάζει το Reuters. Σ’ αυτήν, το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για «βραχυπρόθεσμη αβεβαιότητα» εξαιτίας του ενδεχομένου να μην σχηματιστεί κυβέρνηση, όμως καθησυχάζει πως τα πράγματα έχουν αλλάξει σε σχέση με το 2015.

Συγκεκριμένα, το Reuters υποστηρίζει πως μια επανεκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη θα καθησυχάσει τους επενδυτές εξαιτίας της «ισχυρής σχέσης του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη δέσμευσή του για μεταρρυθμίσεις». Σύμφωνα με την ίδια ανάλυση πάντως ούτε μια νίκη του Αλέξη Τσίπρα «θα ενοχλήσει τις αγορές, όπως συνέβη το 2015». «Από το χείλος του γκρεμού του 2015, όταν κόντεψε να βγει από την Ευρωζώνη, η Ελλάδα έχει εξελιχθεί και δεν προκαλεί βραχυπρόθεσμη ανησυχία» ανέφερε συγκεκριμένα ο επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics για την Ευρώπη, Άντριου Κένινγκχαμ.

Τα πέντε βασικά ερωτήματα για τις αγορές

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους ψηφοφόρους;

«Η κρίση του πληθωρισμού, καθώς αποδυναμώνεται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο και έκτοτε επιβραδύνθηκε στο 4,5% σε ετήσια βάση, καθώς οι τιμές της ενέργειας πέφτουν.

Ο μέσος ετήσιος μισθός εξακολουθεί να βρίσκεται περίπου 25% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ.

«Υπάρχει μια τεράστια συμπίεση των μισθών τα τελευταία 10 χρόνια και οι άνθρωποι το έχουν νιώσει πραγματικά στην τσέπη τους» δήλωσε ο Βολφάνγκο Πίκολι, συμπρόεδρος της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων Teneo.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα;

«Με τρεις από τις τέσσερις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας να βρίσκονται μόλις ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, οι εκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν το τελευταίο εμπόδιο για να ανακτήσει η χώρα το καθεστώς που έχασε πριν από μία δεκαετία.

Η S&P Global δήλωσε ότι θα μπορούσε να αναβαθμίσει την αξιολόγηση BB+ της Ελλάδας εντός του επόμενου έτους, εάν μια νέα κυβέρνηση διατηρήσει τη δημοσιονομική πειθαρχία και τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων που ξεκλειδώνουν τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ.

Η Goldman Sachs λέει ότι η υλοποίηση του σχεδίου Μητσοτάκη να τριπλασιάσει περίπου τις δαπάνες της σε κονδύλια της ΕΕ φέτος θα μπορούσε να είναι το «τελικό βήμα» για μια αναβάθμιση.

Το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, περίπου στο 4%, είναι ήδη χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας και η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας ίσως το ρίξει σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, πολλά από τα καλά νέα για την αξιολόγηση της Ελλάδας μπορεί να έχουν ήδη τιμολογηθεί, δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου BlueBay Asset Management, Kaspar Hense.

Θα αποχωρήσουν οι ξένοι επενδυτές αν χάσει ο Μητσοτάκης;

«Απίθανο. Οι επενδυτές θεωρούν τον Μητσοτάκη ως ένα σταθερό χέρι, δεδομένων των ισχυρών σχέσεών του με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις Βρυξέλλες, αλλά οι απόψεις για τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει πολύ μετά την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα έχει επίσης έναν από τους καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρώτα την πολιτική σταθερότητα και θα χαιρετίσουν την επιστροφή στην κυβέρνηση Μητσοτάκη», είπε ο Piccoli της Teneo, προσθέτοντας ότι «είναι ξεκάθαρα υπέρ της αγοράς». Η πιθανότητα μιας κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ίσως έβλαπτε το κλίμα, αλλά μια επανάληψη του 2015 θεωρείται απίθανη.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει πολύ πιο mainstream μετά την ένταξή του στην κυβέρνηση, επομένως υπάρχει μικρή πιθανότητα να δούμε μια επανάληψη της αστάθειας του 2015», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Mazars Wealth Management, Γιώργος Λαγαριάς.

Τι σημαίνουν οι εκλογές για τις ελληνικές μετοχές;

«Μια αποφασιστική νίκη της ΝΔ ή του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να φέρει βραχυπρόθεσμη υπεραπόδοση. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει σημειώσει άνοδο περίπου 21% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ ο ευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έχει σημειώσει άνοδο 10%. Η στροφή προς τις τράπεζες, που ενισχύεται από την άνοδο των επιτοκίων, συμβάλλει στην εξήγηση της υπεραπόδοσης του ΧΑ.

Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν τα σχέδια της κυβέρνησης για τη διάθεση των συμμετοχών της στις ελληνικές τράπεζες. Το κρατικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που ιδρύθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, λέει ότι θα αποχωριστεί τις τραπεζικές του συμμετοχές μέχρι το τέλος του 2025. Κατέχει περίπου το 40% στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, το 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, το 9% στην Alpha Bank και το 1,4% στη Eurobank.

«Τα καλά νέα είναι ότι μετά τις εκλογές και την επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και καλύτερες αποτιμήσεις για τις τράπεζες» δήλωσε ο Al Alevizakos, υψηλόβαθμο στέλεχος της AXIA Ventures Group».

Τι γίνεται με το ευρώ;

«Οι εκλογές, που στο παρελθόν αποτέλεσαν έναυσμα για πώληση του ευρώ, δεν αποτελούν κάτι σημαντικό για τους traders αυτή τη φορά.

Το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ και ένα εργαλείο έκτακτης αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν αμβλύνει τις ανησυχίες για διάσπαση της ευρωζώνης.

«Το όλο θέμα των περιφερειακών πιέσεων έχει πραγματικά περάσει σε δεύτερη μοίρα» δήλωσε ο Adam Cole, υψηλόβαθμο στέλεχος στην RBC Capital Markets».

Πηγή: newsbeast.gr