Τα κρούσματα κορονοϊού στην Ινδία ξεπέρασαν τις 190.000, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τη Γαλλία και να γίνει η έβδομη χώρα στον κόσμο από άποψη κρουσμάτων, καθώς η κυβέρνηση χαλαρώνει τους περισσότερους περιορισμούς έπειτα από lockdown δύο μηνών που είχε ως αποτέλεσμα εκατομμύρια άνθρωποι να μείνουν χωρίς δουλειά.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ με ρεκόρ 8.392 νέων κρουσμάτων να έχει καταγραφεί τις προηγούμενες 24 ώρες, η Ινδία βρίσκεται τώρα πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βραζιλία, τη Ρωσία, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Ιταλία, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι επικρίσεις για το ότι η ξαφνική απόφαση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι να επιβάλει lockdown σε 1,3 δισεκατ. Ινδούς δεν κατάφερε να σταματήσει την εξάπλωση της ασθένειας ενώ στέρησε τα μέσα επιβίωσης από εκατομμύρια ανθρώπους που εξαρτώνται από το μεροκάματο.

Η μετάδοση στην κοινότητα είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στον πληθυσμό, σύμφωνα με μια ομάδα ανεξάρτητων ειδικών που πρόσθεσε πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί καθώς επανέρχεται η κυκλοφορία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Σήμερα χιλιάδες άνθρωποι στοιβάζονταν στα 200 νέα τρένα που επανέλαβαν τη λειτουργία τους σε όλη τη χώρα, οι περισσότεροι από αυτούς μετανάστες εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους που έφευγαν από μητροπόλεις όπως το Δελχί και η Μουμπάι για τα χωριά τους.

«Αν είχε επιτραπεί στους μετανάστες να πάνε στο σπίτι τους στην αρχή της επιδημίας, όταν η εξάπλωση της ασθένειας ήταν πολύ χαμηλή, η σημερινή κατάσταση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί», ανέφεραν ο Σύνδεσμός Δημόσιας Υγείας της Ινδίας, ο Σύνδεσμος Προληπτικής και Κοινωνικής Ιατρικής της Ινδίας και ο Σύνδεσμος Επιδημιολόγων της Ινδίας σε κοινή δήλωσή τους.

«Οι μετανάστες που επιστρέφουν μεταφέρουν τώρα τη μόλυνση σε κάθε γωνία της χώρας — κυρίως σε αγροτικές και ημιαστικές περιοχές, σε τομείς με σχετικά αδύναμα συστήματα δημόσιας υγείας», ανέφεραν οι ειδικοί.

Ο αριθμός των θανάτων από Covid-19 ανέρχεται σε 5.394 και είναι ακόμη χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες με παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων, κάτι που οφείλεται εν μέρει στο ότι το lockdown βοήθησε να αποφευχθεί μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, δίνοντας στα νοσοκομεία χώρο για να φροντίσουν τους ασθενείς.

Ωστόσο εκφράζονται ανησυχίες ότι, αν ο αριθμός των μολύνσεων συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως στο Δελχί και στη Μουμπάι, το σύστημα υγείας θα φθάσει στα όριά του.

Ο επικεφαλής υπουργός του Δελχί Άρβιντ Κετζρίουαλ ανακοίνωσε το σφράγισμα των συνόρων της πόλης προκειμένου να αποτραπεί η συρροή ανθρώπων από άλλες περιοχές της χώρας στα νοσοκομεία της για μία εβδομάδα. Η πόλη διαθέτει 9.500 κλίνες για ασθενείς COVID-19 αλλά σύντομα θα καλυφθούν, αν έρθουν άνθρωποι από όλη τη χώρα για νοσηλεία, είπε.

Πηγή: newsbeast.gr