Σε διευκρινίσεις προχώρησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, σχετικά με τα rapid tests που βγαίνουν θετικά στον κορονοϊό και την απουσία των εργαζομένων από τη δουλειά τους. Όπως είπε, εντός της ημέρας αναμένεται σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

«Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος και βγάλει θετικό rapid test χρειάζεται να κάνει PCR για την επιβεβαίωση για να πάρει πιστοποιητικό νόσησης. Αν κάποιος έχει θετικό rapid test και είναι πλήρως εμβολιασμένος, έχει ήδη πιστοποιητικό, δεν υπάρχει κανένας λόγος, δεν είναι ψευδώς θετικά τα rapid tests, οπότε δεν χρειάζεται να κάνει και PCR», είπε αρχικά η Μίνα Γκάγκα στον ΣΚΑΪ.

Η ίδια πρόσθεσε πως «τα νοσοκομεία πιέζονται πάρα πολύ με τα δείγματα, είναι πολύς ο κόσμος. Οι εργαστηριακοί γιατροί έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά γιατί είναι πάρα πολλά δείγματα. Και ο κόσμος παραπονιέται γιατί υπάρχει ουρά, περιμένει πολλές ώρες».

Η κ. Γκάγκα συνέχισε λέγοντας πως «κανείς δεν αμφισβητεί τη θετικότητα του rapid test. Βγάζουμε ΚΥΑ σήμερα, αυτό θα είναι ικανό και για την απουσία από τη δουλειά. Με την προϋπόθεση πάντως ότι είναι εμβολιασμένος. Για τους ανεμβολίαστους εξακολουθεί να ισχύει το PCR».

Όπως σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, οι ασυμπτωματικοί νοσήσαντες μετά από πέντε μέρες μπορούν να βγουν από το σπίτι, και για τις επόμενες πέντε μέρες να κυκλοφορούν έξω, φορώντας πάντα τη μάσκα υψηλής προστασίας.

Οι τριπλά εμβολισμένοι που έρχονται σε επαφή με κρούσμα της Όμικρον δεν χρειάζεται να μείνουν καθόλου καραντίνα, ωστόσο για πέντε μέρες θα πρέπει να κυκλοφορούν έξω συνεχώς με μάσκα υψηλής προστασίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας έκανε σύσταση να κάνουμε ένα τεστ πριν φάμε με τους δικούς μας ανθρώπους.

Σύμφωνα με την ίδια, οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν τη διάρκεια των μέτρων θα είναι ο αριθμός των κρουσμάτων και η πίεση στα νοσοκομεία. «Όλοι οι υγειονομικοί στο σύστημα υγείας βρίσκονται υπό μεγάλη πίεση», τόνισε.

Σχετικά με τα σημερινά κρούσματα κορονοϊού, εκτίμησε ότι θα κινηθούν περίπου στα χθεσινά επίπεδα.

Πηγή: newsbeast.gr