Στη διαπίστωση πως οι διαφωνίες μεταξύ νότιων και βόρειων κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον τρόπο απάντησης απέναντι στην υγειονομική κρίση του νέου κορονοϊού δεν είναι ανυπέρβλητες, προχώρησε σήμερα (27/03) ο Ολλανδός πρωθυπουργός, Μαρκ Ρούτε, καθώς η χώρα του δέχθηκε τα πυρά της Ιταλίας και της Ισπανίας για την εκλαμβανόμενη «αναισθησία της στο χειρισμό της κρίσης».

Την ίδια στιγμή, ο Ρούτε προειδοποίησε πως τα εργαλεία εκτάκτων αναγκών της Ένωσης, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ επειδή «δεν μας έχουν μείνει τόσοι πολλοί άσοι στο μανίκι».

Οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν αυτήν την βδομάδα σειρά συνομιλιών σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης της εξάπλωσης της ασθένειας του νέου κορονοϊού και για την στήριξη της οικονομίας του μπλοκ, αλλά χθες στην τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής, νότια κράτη – μέλη της Ένωσης εξαγριώθηκαν, καθώς οι 27 ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μέτρα επιπλέον στήριξης ευρωπαϊκών οικονομικών που έχουν πληγεί από την ασθένεια.

Η Ολλανδία κατηγορήθηκε από την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία για αναισθησία, εμμένοντας στους αυστηρούς οικονομικούς όρους για τη χρήση των ταμείων έκτακτης ανάγκης σε περίοδο κρίσης.

«Δεν παρατήρησα τίποτε τέτοιο χθες το βράδυ στη τηλεδιάσκεψη, υπήρξαν διαφορές απόψεων μεταξύ βόρειων και νότιων χωρών κατά μήκος των γνωστών διαχωριστικών γραμμών, αλλά τίποτα που δεν μπορεί να επιλυθεί», δήλωσε ο Ρούτε, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες υποφέρουν λόγω της κρίσης και απαιτείται να ληφθεί δράση».

«Μόνο, αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε μια συγκεκριμένη λογική μεταξύ μας για το πώς θα μπορούσαν να βοηθηθούν οι χώρες αυτές, αν το ήθελαν αυτό. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει συγκεκριμένο αίτημα», πρόσθεσε ο Ρούτε. Και είπε ότι οι Ολλανδοί δεν υποστηρίζουν την έκδοση ευρωομολόγων, ή συλλογικό χρέος που θα μοιράζεται το μπλοκ.

«Αυτό δεν ταιριάζει με το ευρώ και το ευρω-σύστημα, χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και άλλες το πιστεύουν, οπότε δεν νομίζω ότι αυτό θα συμβεί», σημείωσε καταληκτικά.

Πηγή: newsbeast.gr