Νέες προκλήσεις εξαπολύονται από την τουρκική πλευρά, στην οποία ο αναθεωρητισμός και νεοθωμανισμός φτάνουν πλέον σε άλλα επίπεδα. Ο εμπνευστής του δόγματος της «Μπλε Πατρίδας» και συγγραφέας βιβλίων, με τα οποία αμφισβητείτε η ελληνική κυριαρχία σε 23 νησιά, «ξαναχτύπησε» με δηλώσεις του σε εθνικιστική εφημερίδα, λέγοντας πως η Μεσόγειος δεν είναι αρκετή για την Τουρκία.

«Η Μεσόγειος δεν είναι αρκετή για μια χώρα τόσο μεγάλη όσο η Τουρκία. Η Τουρκία πρέπει να βγει εκτός των συνόρων της “Γαλάζιας Πατρίδας”», αναφέρει σε τοποθέτησή του ο ναύαρχος ε.α., Τζεμ Γκιουρντενίζ.

Πάντως, ο ίδιος θέλησε να… συμμαζέψει τα λεγόμενά του, καθώς ακούγεται να λέει: «Δεν κάνω λόγο για μια επεκτατική πολιτική. Η Τουρκία πρέπει να το πράξει μόνο και μόνο για να προστατεύσει τα συμφέροντά της σε εδάφη πιο μακρινά».

Λίγες ώρες αφότου ο ελληνικός λαός έγινε μάρτυρας της αεροπορικής υπεροχής στις άγριες αερομαχίες της Κυριακής (03/05), ο Γκιουρντενίζ φανέρωσε πως αντιλαμβάνεται η Άγκυρα την Αθήνα, σημειώνεται σε ρεπορτάζ του Mega.

Με αφορμή το βίντεο στο οποίο ο Έλληνας πιλότος «έχει» τον Τούρκο αντίπαλό του, ο αντιπτέραρχος ε.α., Θωμάς Σκαμπαρδώνης, ένας από τους δύο Έλληνες πιλότους που συμμετείχαν στην περίφημη αερομαχία του 1974, κατά την οποία η τουρκική αεροπορία απώλεσε δύο μαχητικά της, επισημαίνει ότι «θα ήταν σκόπιμο οι ελληνικές Αρχές να στείλουν ΝΟΤΑΜ στις συμμαχικές μας δυνάμεις, στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, και να πουν ότι από την τάδε ημερομηνία και έπειτα, κάθε αεροπλάνο που παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο μας θα καταρρίπτεται».

Η Αθήνα ετοιμάζεται σε κάθε περίπτωση για ένα θερμό καλοκαίρι και στην παρούσα φάση στέλνει μήνυμα ισχύος προχωρώντας σε μεγάλη αεροναυτική άσκηση την στιγμή που η Άγκυρα ακύρωσε τη «Μαβί Βατάν» λόγω κορονοϊού.