Σε νέα πρόκληση προχώρησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι, απαντώντας στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σχετικά με τις γεωτρήσεις της γείτονος στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακσόι κατηγόρησε το «δίδυμο», όπως αναφέρει, Ελλάδας και Κύπρου ότι απειλούν την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρει το sigmalive.com.

«Είναι η μαξιμαλιστική και αδιάλλακτη στάση του διδύμου Ελλάδας-Ελληνοκυπρίων που απειλεί κυρίως την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι «η ελληνική και ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί σκόπιμα την πραγματικότητα ότι η Τουρκία έχει νόμιμα και κυριαρχικά δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, όπως επίσης και ότι οι Τουρκοκύπριοι -ως συνιδιοκτήτες- έχουν ίσα δικαιώματα στους ενεργειακούς πόρους γύρω από το νησί».

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «με την ανακοίνωσή της η Ελλάδα αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι δεν διαθέτει ρεαλιστική αντίληψη, αλλά μία άδικη στάση απέναντι στα προβλήματα στην περιοχή μας».

Και το κείμενο του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι «θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα τόσο της χώρας μας όσο και της “ΤΔΒΚ” στην ανατολική Μεσόγειο με αποφασιστικότητα».

Η ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Υπενθυμίζεται ότι χθες το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του καλούσε την Τουρκία να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και να μην εμμένει σε παραβατικές συμπεριφορές.

«Καταδικάζουμε απερίφραστα την νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και μάλιστα σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Πρόκειται για μια ακόμη πρόκληση που περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιβεβαιώνει δε, για πολλοστή φορά, τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας, καθώς και τον χαρακτηρισμό της ως τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή.

Υπενθυμίζουμε ότι η επανάληψη και η εμμονή σε παραβατικές συμπεριφορές δεν παράγουν δίκαιο, ούτε δημιουργούν τετελεσμένα.

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε εκ νέου την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο και να αποστεί από ενέργειες που υπονομεύουν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην κοινή μας γειτονιά».

Πηγή: newsbeast.gr