Ένας Ουγκαντέζος πάστορας, με μεγάλη επιρροή στη χώρα του, τέθηκε υπό κράτηση και του ασκήθηκε δίωξη επειδή αμφισβήτησε την ύπαρξη του νέου κορονοϊού στην Αφρική, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία.

Ο Ογκουστίν Γίγκα κατηγορείται από τις εισαγγελικές αρχές ότι είπε πως «δεν υπάρχει κορονοϊός στην Ουγκάντα και την Αφρική» στο κήρυγμα που έκανε την Παρασκευή στους πιστούς της Εκκλησίας της Χριστιανικής Αναγέννησης, το οποίο μεταδόθηκε από πολλά τοπικά τηλεοπτικά κανάλια.

«Ο πάστορας Γίγκα της Εκκλησίας της Χριστιανικής Αναγέννησης κατηγορείται και τέθηκε υπό κράτηση για πράξεις που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν την εξάπλωση του Covid-19», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Πάτρικ Ονιάνγκο.

«Το να δηλώνεις ότι δεν υπάρχει Covid-19 στην Αφρική και την Ουγκάντα υπονομεύει τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιδημία και εκθέτει τους πολίτες σε σοβαρό κίνδυνο, αν δεν τηρήσουν τα μέτρα ελέγχου και πρόληψης», πρόσθεσε.

Ο πάστορας, που διαθέτει δικό του τηλεοπτικό κανάλι και υποστηρίζει ότι έχει το χάρισμα της προφητείας, κινδυνεύει να καταδικαστεί σε κάθειρξη 7 ετών. Δήλωσε αθώος και η δίκη του ορίστηκε για τις 6 Απριλίου.

Μέχρι σήμερα στην Ουγκάντα έχουν εντοπιστεί 33 κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Τα σχολεία και οι χώροι θρησκευτικών και πολιτιστικών συγκεντρώσεων έχουν κλείσει για έναν μήνα και απαγορεύονται οι ομαδικές μετακινήσεις των πολιτών με τα μέσα μεταφοράς. Σε αυτοκίνητα επιτρέπεται να επιβαίνουν το πολύ τρία άτομα και στα μηχανάκια μόνο ο οδηγός.

Την περασμένη εβδομάδα, έξι Κινέζοι και δύο Ουγκαντέζοι κατηγορήθηκαν για «ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τη διάδοση» του ιού. Οι δύο ντόπιοι βοήθησαν τους έξι Κινέζους να φύγουν από το ξενοδοχείο όπου είχαν τεθεί σε καραντίνα. Οι δύο από τους Κινέζους στο μεταξύ διαπιστώθηκε ότι είναι φορείς του νέου κορονοϊού.

Σκέψεις στη Δανία για άρση των μέτρων ενόψει Πάσχα

Η Δανία ενδέχεται να άρει σταδιακά μετά το Πάσχα των Καθολικών τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας αν οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων από τον νέο κορονοϊό παραμείνουν σταθεροί, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν.

Η σκανδιναβική χώρα, που έχει καταγράψει 77 θανάτους ανθρώπων που είχαν μολυνθεί από τον Covid-19, παρέτεινε την περασμένη εβδομάδα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που ξεκίνησαν να εφαρμόζονται στις 11 Μαρτίου.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αυξήθηκε ελαφρά, πιο αργά από την προπερασμένη εβδομάδα», τόνισε η Φρέντερικσεν σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Αν περάσουμε τις επόμενες δύο εβδομάδες, κατά τη διάρκεια του Πάσχα, συνεχίζοντας να στεκόμαστε μαζί, μένοντας χώρια, και αν οι αριθμοί παραμείνουν σταθεροί για τις επόμενες δύο εβδομάδες, τότε η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια σταδιακή, αθόρυβη και ελεγχόμενη επαναλειτουργία της κοινωνίας, μετά το Πάσχα», είπε.

Αυτό πιθανώς να περιλαμβάνει την επαναλειτουργία των σχολείων και εργασία κατά βάρδιες για να αποφευχθεί η κίνηση σε ώρα αιχμής και η συνάθροιση πολλών ατόμων στο ίδιο σημείο, πρόσθεσε η πρωθυπουργός.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων και έχουν διατάξει το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων, βρεφονηπιακών σταθμών, εστιατορίων, καφετεριών, βιβλιοθηκών, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων.

«Παρατηρούμε ενδείξεις ότι πετύχαμε στην επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού στην Δανία. Η μετάδοση εξαπλώνεται βραδύτερα από όσο φοβόμασταν», τόνισε.

Μέχρι τις 13 Μαΐου παρατείνονται τα μέτρα στη Φινλανδία

Η Φινλανδία θα παρατείνει για έναν μήνα, μέχρι και τις 13 Μαΐου, τα μέτρα που έχει λάβει προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19, ανακοίνωσε απόψε η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν.

Αρχικά, τα μέτρα επρόκειτο να ισχύσουν μέχρι τις 13 Απριλίου.

Τις προηγούμενες εβδομάδες η κυβέρνηση έθεσε σε καραντίνα το Ελσίνκι, αποκλείοντας τους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα. Έχει επίσης περιοριστεί η κίνηση στα σύνορα, απαγορεύτηκαν οι συναθροίσεις άνω των 10 προσώπων σε δημόσιο χώρο και έκλεισαν τα σχολεία. Οι αρχές ζητούν από τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα.

Μέχρι σήμερα, τα κρούσματα της ασθένειας στη Φινλανδία έφταναν τα 1.313 και οι νεκροί τους 13.

Πηγή: newsbeast.gr