Σε θρίλερ μετατράπηκε η εκλογική «μάχη» του Τζο Μπάιντεν με τον Ντόναλντ Τραμπ για την ανάδειξη του 46ου προέδρου των ΗΠΑ. Αν και ο Ρεπουμπικάνος υποψήφιος δεν έχει αναγνωρίσει την επικράτηση του Δημοκρατικού αντιπάλου του, εντούτοις το 80% των Αμερικανών -περιλαμβανομένων περισσότερων από τους μισούς Ρεπουμπλικάνους- έχει άλλη άποψη, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters/ Ipsos.

Ο Μπάιντεν, που χρειαζόταν 270 εκλέκτορες για να κερδίσει στις εκλογές, έχει συγκεντρώσει 279, έναντι 214 για τον Τραμπ, σύμφωνα με την Edison Research, με την καταμέτρηση των ψήφων σε τρεις πολιτείες να μην έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Συνολικά ο πρώτος συγκέντρωσε 76,3 εκατομμύρια ψήφους, το 50,7%, ενώ ο δεύτερος 71,6 εκατομμύρια, 47,6%.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos πραγματοποιήθηκε από το απόγευμα του Σαββάτου (07/11) και είχε διάρκεια μέχρι χθες, Τρίτη 10 Νοεμβρίου, και έδειξε ότι το 79% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο Δημοκρατικός υποψήφιος κέρδισε τις εκλογές. Ένα 13% δήλωσε ότι δεν έχει κριθεί ακόμη ο νικητής, το 3% εκτίμησε ότι κέρδισε ο Τραμπ και το 5% δήλωσε ότι δεν γνωρίζει.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, περίπου 6/10 Ρεπουμπλικάνους εκτιμούν ότι έχει κερδίσει ο Μπάιντεν, με τους υποστηρικτές των Δημοκρατικών να το πιστεύουν σε ποσοστό σχεδόν 10/10.

Ο απερχόμενος πρόεδρος δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη την ήττα του. Βιάστηκε να δηλώσει ότι νίκησε στις εκλογές προτού κατατρηθούν όλες οι ψήφοι και στη συνέχεια παραπονέθηκε χωρίς στοιχεία ότι είναι θύμα εκτεταμένης νοθείας.

Η δημοσκόπηση του Reuters/Ipsos έδειξε ότι το 70% των Αμερικανών -83% των Δημοκρατικών και 59% των Ρεπουμπλικάνων- κρίνει ότι οι τοπικοί εκλογικοί αξιωματούχοι «κάνουν με ειλικρίνεια τη δουλειά τους».

Επίσης το 72% δήλωσε ότι ο ηττημένος θα πρέπει να παραδεχθεί το γεγονός και το 60% ότι θα υπάρξει ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας, όταν ολοκληρωθεί η θητεία του Τραμπ τον Ιανουάριο.

Πηγή: newsbeast.gr