Ένα αρκουδάκι στις Πρέσπες εντοπίστηκε το πρωί της 2ας Απριλίου να έχει πιαστεί σε μία συρμάτινη θηλιά παράνομης παγίδας για αγριογούρουνα. Το αρκουδάκι, χάρις στην Ομάδα Άμεσης Επέμβασης για την αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, απελευθερώθηκε, ύστερα από λίγες ώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από την περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ», το ενάμισι έτους ζώο, βρέθηκε το πρωί της 2ας Απριλίου από γεωργό κατά τη διάρκεια του οργώματος, ο οποίος ειδοποίησε αμέσως την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών. Η εταιρεία ενημέρωσε το Δασαρχείο Φλώρινας και τη Μονάδα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας (ΟΦΥΠΕΚΑ), η οποία ήρθε σε επαφή με την «Καλλιστώ». Με τη συνδρομή συνεργάτη κτηνιάτρου από την Καστοριά, ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης (ΟΑΕ) για την αρκούδα του έργου LIFE ARCPROM, η οποία ξεκίνησε την επιχείρηση το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Σύμφωνα με το voria.gr, τα μέλη της ΟΑΕ διαπίστωσαν ότι, παρόλο που το αρκουδάκι ήταν εγκλωβισμένο αρκετές ώρες, ήταν πολύ καλά στην υγεία του. Έτσι, αμέσως μετά τη νάρκωση, με ειδικό αναισθητικό όπλο, την αφαίρεση της θηλιάς και τις πρώτες βοήθειες, ακολούθησε η απελευθέρωσή του. Στο αρκουδάκι (θηλυκό, βάρους 45 κιλών) δεν τοποθετήθηκε ραδιοκολάρο, που θα κατέγραφε την κίνησή του, λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Σύμφωνα δε, με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης, Γιώργο Θεοδωρίδη, το αρκουδάκι είναι σε μια ηλικία που είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του με τη μητέρα του και μπορεί να ζήσει μόνο του.

Το έργο LIFE ARCPROM υλοποιείται σε τέσσερις προστατευόμενες περιοχές σε Ελλάδα (Εθνικά Πάρκα Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης και Βόρειας Πίνδου) και Ιταλία (Εθνικό Πάρκο Maiella στην περιφέρεια του Αμπρούτζο), με τη συμμετοχή των αρμόδιων Μονάδων Διαχείρισης. Στόχος του είναι η βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και μία από της πιο κομβικές δράσης του η λειτουργία Ομάδων Άμεσης Επέμβασης για την Αρκούδα.

Πηγή: newsbeast.gr