Οι σύλλογοι της Premier League είχαν έσοδα ρεκόρ ύψους 5,2 δισεκατομμυρίων λιρών (6,65 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά τη σεζόν 2018-19, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Deloitte, αλλά τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας COVID-19.

Η αγγλική κορυφαία κατηγορία ενίσχυσε τη φήμη της ως το πλουσιότερο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στον κόσμο δημοσιεύοντας αύξηση 7% στα έσοδα, κυρίως λόγω των χρημάτων της UEFA που έδωσε στους συλλόγους.

Τέσσερις αγγλικοί σύλλογοι αγωνίστηκαν στους τελικούς των Ευρωπαϊκών διοργανώσεων την περασμένη σεζόν. Η Λίβερπουλ νίκησε την Τότεναμ στο Champions League, ενώ η Τσέλσι επιβλήθηκε της Άρσεναλ στο Europa League.

Η πανδημία του κορονοϊού ωστόσο, διέκοψε τη σεζόν 2019-20. Η έκθεση, τα στοιχεία τυης οποίας δημοσιεύει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, προβλέπει ότι η Premier League θα χάσει περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες σε έσοδα αυτή τη σεζόν, παρά τα σχέδια για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις 17 Ιουνίου.

Σχεδόν 500 εκατομμύρια λίρες θα χαθούν λόγω της απώλειας εσόδων των αγώνων, ενώ το άλλο μισό αναμένεται να αναβληθεί για το οικονομικό έτος 2020-21, δεδομένου ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της σεζόν θα παιχτεί μετά τις 30 Ιουνίου.

«Η επιστροφή του ποδοσφαίρου είναι σαφώς σημαντικό για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων που είχε η πανδημία», δήλωσε ο Νταν Τζόουνς συνεργάτης και επικεφαλής του Sports Business Group στο Deloitte.

«Πολλά παραμένουν αβέβαια, ιδίως όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο της επιστροφής των οπαδών στα στάδια και τον αντίκτυπο στις ευρύτερες επιχειρήσεις των εμπορικών και των ραδιοτηλεοπτικών εταίρων» πρόσθεσε.

Η ευρωπαϊκή αγορά ποδοσφαίρου στο σύνολό της δημιούργησε ρεκόρ 28,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (32,99 δισεκατομμύρια δολάρια) στη σεζόν 2018-19, με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να παρουσιάζουν κέρδη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, και αύξηση 9% από την προηγούμενο έτος.

Πηγή: newsbeast.gr