Για την πίστωση στους κατόχους καρτών απεριορίστων διαδρομών μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Alpha 9,89».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «όλοι οι χρήστες μηνιαίων καρτών που τις αγόρασαν μεσούσης της κρίσης και των περιορισμών, θα πάρουν μια πίστωση χρόνου ισόποση. Δηλαδή αγόρασες μηνιαία κάρτα, θα πάρεις τουλάχιστον ένα μήνα πίστωση χρόνου στην επόμενη ανανέωση της μηνιαίας κάρτας που θα πάρεις.

Στους δε χρήστες τριμηνιαίων εξαμηνιαίων και ετήσιων καρτών, θα πιστωθεί το σύνολο των ημερών που διήρκησαν τα περιοριστικά μέτρα. Δηλαδή 55 ημέρες.

Επιπλέον, για τους χρήστες που θα ανανεώσουν ετήσιες κάρτες, επιπλέον των 55 ημερών, θα τους δοθεί επιπλέον έκπτωση 10%, που σημαίνει ότι αυτός που θα ανανεώσει την κάρτα του μέχρι το τέλος του χρόνου, επιπλέον των 55 ημερών θα πάρει επιπλέον άλλες 30 ημέρες, δηλαδή θα πάρει επέκταση χρόνου πληρώνοντας το αντίτιμο για την ετήσια κάρτα. Άρα αντί για 12 μήνες θα κυκλοφορεί στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για 15 μήνες».

Η σταδιακή αύξηση των δρομολογίων

Παρουσιάζοντας την εικόνα στα ΜΜΕ τις δύο τελευταίες εβδομάδες, μετά την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις των πολιτών, ο κ. Σταθόπουλος τόνισε πως τα πράγματα είναι πολύ καλά και πως υπάρχει σταδιακή αύξηση των δρομολογίων για την αποφυγή του συνωστισμού τις ώρες αιχμής.

«Τα δρομολόγια προσαρμόζονται σιγά σιγά στο εύρος της κίνησης. Την πρώτη εβδομάδα, στις 4 Μαΐου, φτάσαμε στο 25% μιας κανονικής προ-κορονοϊού ημέρας στην Αθήνα, την δεύτερη εβδομάδα η κινητικότητα άγγιξε το 32% μιας κανονικής προ-κορονοϊού ημέρας, και από τις 18 του μήνα και μετά θα δούμε που θα κυμανθεί η ζήτηση των επιβατών» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι «τα οχήματα έχουν ήδη προσαρμοστεί για την προστασία των οδηγών και των πολιτών, με τις κενές θέσεις και με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των επιβατών».

Τόνισε δε ότι οι επιβάτες στην πλειοψηφία τους έχουν προσαρμοστεί και τηρούν τις οδηγίες, είτε αυτές που αφορούν τη μάσκα, είτε αυτές που αφορούν τις κοινωνικές αποστάσεις, είτε την υπακοή στις υποδείξεις που του κάνουν οι βοηθοί επιβατών.

«Άρα αυτή τη στιγμή νομίζω ότι όπως και στη φάση του περιορισμού των μετακινήσεων, στη φάση του ανοίγματος των μετακινήσεων έχουμε να κάνουμε με μια κοινωνία που καταλαβαίνει ότι πρέπει να πειθαρχήσει και ότι ορισμένα πράγματα αποφασίζονται για το καλό της» πρόσθεσε.

Σχετικά με τον διαγωνισμό για την αγορά νέων λεωφορείων δήλωσε πως ο διαγωνισμός για την αγορά νέων οχημάτων προγραμματίζεται για το τέλος του φθινοπώρου με στόχο στο τέλος του επόμενου έτους να παραδοθούν τα νέα οχήματα στην Αθήνα.