Στους δρόμους και τις διαβάσεις που έχουν ζωγραφιές τα τροχαία ατυχήματα μειώνονται σύμφωνα με νέα μελέτη του Bloomberg Philanthropies και του Sam Schwartz Consulting. Όπως επισημαίνεται η τέχνη «αυξάνει την ορατότητα των χώρων των πεζών και των διαβάσεων» και «ενθαρρύνει τους οδηγούς να επιβραδύνουν».

Η ομάδα μελέτησε 17 σημεία σε όλες τις ΗΠΑ στα οποία εδώ και πάνω από δύο χρόνια η άσφαλτος έχει διακοσμηθεί. Τα ποσοστά τροχαίων ατυχημάτων, μετά την καλλιτεχνική παρέμβαση, αναλύθηκαν σε σύγκριση με το παρελθόν.

Τι βρέθηκε: οι συγκρούσεις με πεζούς ή ποδηλατιστές μειώθηκαν κατά το ήμισυ, οι συγκρούσεις με τραυματίες μειώθηκαν κατά 37%. Ανάλυση βίντεο σε πέντε σημεία έδειξε ότι οι οδηγοί έδιναν στις διαβάσεις προτεραιότητα στους πεζούς κατά 27% περισσότερο. Επίσης οι επικίνδυνες διαδράσεις πεζών με αυτοκίνητα μειώθηκαν κατά 25%.

Η πρωτοβουλία Asphalt Art Initiative του Bloomberg αφιερώνεται στην προώθηση των πλεονεκτημάτων ασφάλειας της διακοσμημένης ασφάλτου. Το πρότζεκτ, το οποίο αποκαλούν «ενεργοποιώντας τους δρόμους», εστιάζει σε δρόμους, χώρους πεζών και κάθετη υποδομή. Έως σήμερα, έχουν χρηματοδοτήσει 42 δημόσια έργα τέχνης στις ΗΠΑ και την Ευρώπη αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Γιατί να μην χρησιμοποιούμε πρότζεκτ σαν και αυτό για να επιτρέψουμε στην πράξη την εμπλοκή του κόσμου, τη δημιουργία της αίσθησης ότι ο δημόσιος χώρος ανήκει στον κάθε ένας» αναρωτήθηκε σε συνέντευξη που παραχώρησε πέρσι στους New York Times η Kate D. Levin, πρώην στέλεχος του Department of Cultural Affairs της NYC η οποία τώρα επιβλέπει καλλιτεχνικά προγράμματα για λογαριασμό της Bloomberg Philanthropies.

Πηγή: newsbeast.gr