Η τράπεζα θεμάτων δέχτηκε περισσότερα από 165 «χτυπήματα» από χάκερς, με τον Μανώλη Σφακιανάκη να τονίζει ότι το dark web διαδραμάτισε κρίσιμο ρόλο στη συγκεκριμένη κυβερνοεπίθεση.

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας μίλησε στην ΕΡΤ και δήλωσε πως «επειδή έχω αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά ίδια, η επίθεση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν άνθρωποι για αυτόν τον σκοπό και μπορούσαν να δρομολογήσουν την επίθεση σε άλλα σημεία».

«Με απλά λόγια, εάν είχατε ομάδα κυβερνοασφάλειας, το θέμα τώρα θα είχε αποφευχθεί. Έχω εμπειρία, έχω διαχειριστεί κρίσεις τέτοιου είδους, όλα αυτά θέλουν ασκήσεις κυβερνοασφάλειας πριν γίνουν. Οι χάκερς είναι δίπλα μας. Άρα πρέπει να πάρουμε όλα τα μέτρα εκείνα για να μπορέσουμε να αποφεύγουμε τις επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, πρόσθεσε ότι δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο (σ.σ. dark web). Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβερνοεπίθεση πραγματοποιήθηκε από κάποια ασιατική χώρα και από πλασματικούς λογαριασμούς, που φέρεται να δημιουργήθηκαν για αυτό τον σκοπό, ενώ δεν αποκλείονται νέα «χτυπήματα» τις επόμενες μέρες.