Σε δηλώσεις του μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την ελπίδα ότι μια σύνοδος κορυφής Πούτιν – Ζελένσκι μπορεί να οδηγήσει στο τέλος του πολέμου στην Ουκρανία. Ο Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία του να φιλοξενηθεί στην Κωνσταντινούπολη μια σύνοδος των δύο ηγετών, τονίζοντας πως «ο κ. Ζελένσκι είναι θετικός, όπως κι ο Πούτιν είχε προσεγγίσει θετικά την πρόταση στο παρελθόν. Ελπίζω ότι μετά το σημερινό τηλεφώνημα, την ημερομηνία θα την καθορίσουν εκείνοι», σημείωσε.

«Εάν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε μια τέτοια σύνοδο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη μας και τελικά πάρουμε την απόφαση να μετατρέψουμε αυτήν την αρνητική τάση σε θετική με τους δύο ηγέτες, εμείς, ως Τουρκία, θα είμαστε πολύ χαρούμενη γι’ αυτό», τόνισε ακόμη ο Ερντογάν.

Το τηλεφώνημα στον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι θα πει στον Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχουν αργότερα σήμερα ότι ο ίδιος και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να κάνουν μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα της περιοχής του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε ότι το τηλεφώνημα με τον Πούτιν θα γίνει στις 16:00 (ώρα Τουρκίας και Ελλάδος) και ότι θα ανανεώσει την πρότασή του να φιλοξενήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στους προέδρους της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπέρ των οποίων τάχθηκε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την χθεσινή του συνομιλία με τον τούρκο πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας δήλωσε ότι η χώρα του θα ήταν ευγνώμων προς την Τουρκία, αν συνέβαλλε στην οργάνωση συνάντησης Ζελένσκι-Πούτιν.

Πηγή: newsbeast.gr