Τουλάχιστον δεκαεπτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών στην πόλη Ζαπορίζια, που χτυπήθηκε νωρίς το πρωί της Πέμπτης από επτά πυραύλους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι αρχές της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, 17 άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς αυτούς. Ακόμη, πρόσθεσε μέσω Telegram, 21 άνθρωποι διασώθηκαν, εκ των οποίων δώδεκα συνεχίζουν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

Ο αρχικός απολογισμός των θυμάτων την Πέμπτη έκανε λόγο για έναν νεκρό και επτά τραυματίες. Την Παρασκευή, οι ουκρανικές υπηρεσίες άμεσης βοήθειας αναθεώρησαν τον απολογισμό αυτό προς το χειρότερο, κάνοντας λόγο για έντεκα νεκρούς. Και, το βράδυ της Παρασκευής, ο Ανατόλι Κούρτεβ, γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου στη Ζαπορίζια, ανακοίνωσε μέσω Telegram τη «θλιβερή είδηση» πως ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους δεκατέσσερις.

Οι επτά πύραυλοι έπληξαν τη Ζαπορίζια στις 05:00 το πρωί της Πέμπτης. Οι τρεις χτύπησαν το κέντρο της πόλης.

Πολυώροφο ακίνητο σε κεντρική οδική αρτηρία της βιομηχανικής πόλης κατεδαφίστηκε σχεδόν εντελώς. Από τους πέντε ορόφους, μόνο το ισόγειο απέμενε όρθιο. Οι υπόλοιποι μετατράπηκαν σε σωρό συντριμμιών.

Δεν είναι η πρώτη καταστροφή που βιώνει η πόλη. Την 30η Σεπτεμβρίου, 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην περιφέρειά της, σε χώρο στάθμευσης, όταν έπεσε πύραυλος στο σημείο. Πέρα από έναν αστυνομικό που σκοτώθηκε, οι υπόλοιποι τριάντα ήθελαν να φθάσουν σε κάποιο τμήμα της Ουκρανία υπό τον έλεγχο των Ρώσων.

Η Ζαπορίζια «υφίσταται καθημερινά επιθέσεις με πυραύλους», κατήγγειλε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, κάνοντας λόγο για «έγκλημα από πρόθεση» του ρωσικού στρατού στο διάγγελμά του που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

Η πόλη, που ελέγχεται από τον ουκρανικό στρατό, είναι η πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, μιας από τις τέσσερις που προσάρτησε η Ρωσία προ ημερών. Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν περίπου το 70% της περιφέρειας αυτής.

Η πόλη απέχει κάπου εξήντα χιλιόμετρα βορειοανατολικά από το μεγαλύτερο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της χώρας και της Ευρώπης, που κατέχουν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις από τις αρχές του Μαρτίου. Κίεβο και Μόσχα αλληλοκατηγορούνται για βομβαρδισμούς στην εγκατάσταση εδώ και μήνες.

Πηγή: newsbeast.gr