Ουσιαστικά με το… δελτίο πωλείται το ηλιέλαιο σε κάποια σούπερ μάρκετ στην Ισπανία υπό το φόβο πως θα δημιουργηθεί μεγάλη έλλειψη του προϊόντος εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

«Λόγω της κατάστασης στην Ουκρανία έχουμε προβλήματα στον ανεφοδιασμό με ηλιέλαιο. Γι’ αυτόν τον λόγο επιτρέπεται η αγορά μόνο τριών μπουκαλιών του ενός λίτρου ή μια συσκευασίας των πέντε λίτρων ανά πελάτη την ημέρα» αναφέρουν πολλά καταστήματα, ακόμη και μεγάλων αλυσίδων όπως το Corte Inglés στη Μαδρίτη.

Οι περιορισμοί θεωρούνται αναγκαίοι μιας και οι καταναλωτές «στράφηκαν στο ηλιέλαιο» προκαλώντας μια «μη φυσιολογική ζήτηση» του προϊόντος αυτού, σύμφωνα με την Asedas, την ισπανική Ένωση Προμηθευτών Σουπερμάρκετ.

Ορισμένοι καταναλωτές φοβούνται ότι θα παρουσιαστούν ελλείψεις, επειδή η Ουκρανία αποφάσισε την Κυριακή, εν μέσω του πολέμου, ότι οι εξαγωγές ορισμένων αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων είναι και το ηλιέλαιο, θα επιτρέπονται στο εξής κατόπιν ειδικής άδειας των αρχών.

Ο Πριμιτίβο Φερνάντεθ, ο διευθυντής της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Βρώσιμων Ελαίων (Anierac) διαβεβαίωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης». Ωστόσο, η Ισπανία εισάγει το 68% του συνόλου του ηλιελαίου από την Ουκρανία. Η Ουκρανία κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο όσον αφορά την παραγωγή και τις εξαγωγές ηλιελαίου.

Παράλληλα, οι αρχές αναφέρουν πως η χώρα δεν θα ξεμείνει ούτε και από δημητριακά με την Ισπανία να εισάγει το 27% του συνόλου από την Ουκρανία.

Πηγή: newsbeast.gr