Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εκδώσει 41.000 βίζες σε Ουκρανούς στο πλαίσιο προγραμμάτων που στόχο έχουν να βοηθήσουν πρόσφυγες να πάνε στη Βρετανία, εν μέσω επικρίσεων ότι η διαδικασία αίτησης είναι υπερβολικά χρονοβόρα και περίπλοκη.

Τον περασμένο μήνα, η Βρετανία δημιούργησε δύο προγράμματα για να βοηθήσει Ουκρανούς, ένα για αυτούς που είχαν ήδη συγγενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο και ένα για να επιτραπεί σε πρόσφυγες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τον πόλεμο να μείνουν με Βρετανούς που τους προσφέρουν κατάλυμα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, έχουν υποβληθεί σχεδόν 80.000 αιτήσεις. Για τις 36.300 που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο του «οικογενειακού προγράμματος», εκδόθηκαν 28.500 βίζες και έγιναν δεκτοί 10.800 άνθρωποι.

Για το πρόγραμμα «Σπίτια για την Ουκρανία», εκδόθηκαν μόλις 12.500 από 43.600 αιτήσεις. Έως την Τρίτη, μόλις 1.200 πρόσφυγες είχαν φθάσει στη Βρετανία με βάση το πρόγραμμα αυτό, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Οι συμμετέχοντες σε αυτό, Ουκρανοί και Βρετανοί που ανοίγουν τα σπίτια τους σε πρόσφυγες, το έχουν επικρίνει λέγοντας ότι είναι υπερβολικά γραφειοκρατικό και περίπλοκο, το οποίο σημαίνει ότι κάποιοι πρόσφυγες βρίσκονται στο κενό για εβδομάδες περιμένοντας να ταξιδέψουν στη Βρετανία παρά το γεγονός ότι υπάρχει έτοιμο κατάλυμα γι’ αυτούς.

Η κυβέρνηση δηλώνει ότι εργάζεται με όσο το δυνατόν ταχύτερους ρυθμούς για να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς, τονίζοντας ότι είναι η μεγαλύτερη και ταχύτερη διαδικασία που αφορά πρόσφυγες στην Ιστορία της.

Η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ παραδέχθηκε ότι η κατάσταση είναι απογοητευτική και είπε ότι εκατοντάδες υπάλληλοι εργάζονται για τις βίζες και την παροχή στήριξης στους πρόσφυγες.

Η ίδια δήλωσε ότι οι έλεγχοι ασφάλειας δεν αποτελούν πρόβλημα αλλά ο στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι αυτοί που φθάνουν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα που τους δίνουν το δικαίωμα να εργαστούν και να στείλουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι είναι προστατευμένοι και στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η υπουργός στο BBC.

Ο αρμόδιος υπουργός για τους πρόσφυγες Ρίτσαρντ Χάρινγκτον παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι «τα πράγματα δεν πάνε καλά» με το σύστημα της βίζας αλλά υποσχέθηκε ότι αυτό θα απλοποιηθεί.

Η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες έχει δηλώσει ότι πάνω από 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και οι περισσότεροι καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες να μην απαιτούν βίζα για την είσοδό τους σε αυτές.

Ο υπουργός Μεταφορών συστήνει στους Βρετανούς να μην ταξιδεύουν με ρωσικές αεροπορικές εταιρείες

Οι Βρετανοί θα πρέπει να αποφεύγουν τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες για λόγους ασφαλείας, ύστερα από την απόφαση της βρετανικής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) να συμπεριλάβει τη Ρωσία σε μια «λίστα επιτήρησης» (για θέματα ασφαλείας των πτήσεων), όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών της Βρετανίας Γκραντ Σαπς.

«Προτρέπω όλους τους Βρετανούς υπηκόους να αποφεύγουν το ταξίδι με μια ρωσική αεροπορική εταιρεία», δήλωσε ο Σαπς, συμπληρώνοντας ότι η CAA ενήργησε «λόγω των ανησυχιών μας ότι οι ρωσικές αρχές προωθούν μη ασφαλείς πρακτικές».

Στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες έχει ήδη απαγορευτεί η είσοδος στον εναέριο χώρο της Βρετανίας.

Πηγή: newsbeast.gr