Στις προσπάθειες της Ρωσίας να ανασυνταχθεί, να ανεφοδιαστεί και να ενισχύσει την επίθεσή της στην περιοχή του Ντονμπάς, όπως εκτιμά το ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σήμερα ο Γ.Γ. της Συμμαχίας. Παράλληλα, από την ουκρανική πλευρά έγινε γνωστό προ ολίγου πως «οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

Αναλυτικότερα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε, κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του ΝΑΤΟ για το 2021, πως οι ρωσικές δυνάμεις «δεν αποσύρονται αλλά ανασυντάσσονται» στην Ουκρανία και ότι η Συμμαχία αναμένει «πρόσθετες επιθέσεις» από τη Μόσχα.

Η Ρωσία προσπαθεί να ανασυνταχθεί, συνέχισε, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί την πίεση στο Κίεβο και σε άλλες πόλεις και ως εκ τούτου αναμένονται πρόσθετες επιθετικές ενέργειες που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη οδύνη. Κατά τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, άλλωστε, «η Ρωσία λέει συνεχώς ψέματα».

Υπενθυμίζεται πως το Κρεμλίνο ανακοίνωσε προ ημερών πως οι δυνάμεις του αποσύρονται, μερικώς, από το Κίεβο, με φόντο και τις εξελισσόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες. Η ουκρανική κυβέρνηση έχει εκφράσει τη δυσπιστία της απέναντι στις «υποσχέσεις» αυτές.

Επισημαίνεται πως ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται για 36η ημέρα σήμερα, Πέμπτη.

Γενς Στόλτενμπεργκ

Τι λέει ο ουκρανικός στρατός

Οι ρωσικές δυνάμεις περιμετρικά του Κιέβου έχουν χάσει την επιθετική ικανότητά τους και αλλάζουν τακτικές για να ευνοήσουν επιθέσεις από μεγάλες αποστάσεις παρά τις απευθείας συγκρούσεις, δήλωσε από την πλευρά του ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας.

Μιλώντας σε μια τηλεδιάσκεψη σχετικά με την άμυνα στην ουκρανική πρωτεύουσα, ο Ολεξάντρ Γκρούζεβιτς είπε, σύμφωνα με τηλεγραφήματα των πρακτορείων Reuters και AFP, πως «ο εχθρός έχει σχεδόν εξαντλήσει τις επιθετικές δυνατότητές του, όμως οι δυνάμεις που παραμένουν περιμετρικά του Κιέβου δεν είναι μικρές».

Βομβαρδισμένα κτίρια στο Χάρκοβο στην Ουκρανία

Η εικόνα για την κατάσταση στο Χάρκοβο

Ο επικεφαλής της 92ης ταξιαρχίας, που υπερασπίζεται το Χάρκοβο (βορειοανατολικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, επίσης εκτίμησε ότι ο ρωσικός στρατός «ανασυντάσσει» αυτή τη στιγμή «τις δυνάμεις του για να επιτεθεί» στην ανατολική και νότια Ουκρανία, όπου η κατάσταση είναι «σταθερή».

«Εκείνοι (οι Ρώσοι) πίστευαν ότι θα περνούσαν στην Ουκρανία όπως το έκαναν στην Κριμαία. Όμως, αυτό δεν προχώρησε, για αυτό ακριβώς ο εχθρός αποσύρθηκε και αυτή τη στιγμή ανασυντάσσεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο στρατηγός Πάβλο «Μαέστρο».

«Ανασυντάσσονται για να επιτεθούν και να συγκεντρώσουν το μέγιστο των δυνάμεων στη περιοχή ή προς την κατεύθυνση του Σλομποζανστσίνα», το βορειοανατολικό τμήμα της χώρας που εκτείνεται από το Χάρκοβο έως το Λουχάνσκ και τη Μαριούπολη, είπε ο στρατηγός.

«Δεν θα πρέπει ποτέ να υποτιμάμε τον εχθρό», οι δυνάμεις του οποίου «είναι τεράστιες», υπογράμμισε ο ανώτατος αξιωματικός, ηλικίας 47 ετών, ο οποίος τιμήθηκε στις 3 Μαρτίου από τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «ήρωας» για την υπεράσπιση του Χαρκόβου τις πρώτες ημέρες του πολέμου.

Έχοντας απωθηθεί στα περίχωρα, ο ρωσικός στρατός παραμένει στα βόρεια και βορειοανατολικά προάστια της πόλης, απ’ όπου το πυροβολικό του βομβαρδίζει καθημερινά κατοικημένες περιοχές.

«Στο Χάρκοβο η κατάσταση είναι σταθερή», είπε ο στρατηγός «Μαέστρο», ένα προσωνύμιο που απέκτησε στον πόλεμο του 20142015 στο Ντονμπάς (ανατολικά). «Αμυνόμαστε προς κάθε κατεύθυνση και προσπαθούμε να αποκρούσουμε τον εχθρό».

Σχολιάζοντας την ανακατάληψη στις αρχές της εβδομάδας από τις ουκρανικές δυνάμεις του χωριού Μάλα Ρόγκαν κι ενός αυτοκινητοδρόμου περιμετρικά, όπου οι ρωσικές δυνάμεις υπέστησαν βαριές απώλειες, ο Ουκρανός στρατηγός είπε πως επρόκειτο για «μια κλασσική επιχείρηση, όπως αυτές που διεξάγουμε καθημερινά». «Το ηθικό των στρατευμάτων μας είναι υψηλό. Βρισκόμαστε εδώ για τη χώρα μας, προστατεύουμε τις οικογένειές μας και οι νίκες μας μάς ανυψώνουν το ηθικό», διαβεβαίωσε.

«Προς τις ρωσικές δυνάμεις που μας επιτίθενται, αυτό είναι το μήνυμα που στέλνω: Πάρτε τους στρατιώτες σας, πάρτε τα παιδιά σας, πάρτε όλα τα οχήματά σας και επιστρέψτε στα σπίτια σας, όσο είστε ακόμη ζωντανοί», κατέληξε ο στρατηγός «Μαέστρο».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Οι Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από το Τσερνομπίλ και την πόλη Σλάβουτιτς, σύμφωνα με το Κίεβο

Στο μεταξύ, η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανακοίνωσε ότι πολλές από τις ρωσικές δυνάμεις που είχαν καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ αποχώρησαν και κατευθύνθηκαν προς τα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Ελάχιστοι Ρώσοι στρατιώτες έχουν απομείνει στην περιοχή του εγκαταλειμμένου πλέον σταθμού, μεταδίδει το Reuters.

«Οι κατακτητές, που κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ και άλλες εγκαταστάσεις στην αποκλεισμένη ζώνη, έφυγαν σε δύο φάλαγγες προς τα ουκρανικά σύνορα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν επίσης και από τη γειτονική πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν οι Ουκρανοί εργαζόμενοι στο Τσερνομπίλ.

Πηγή: newsbeast.gr