Να διακόψει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και να προχωρήσει στην απόλυση 2.000 υπαλλήλων που εργάζονται στη χώρα του Πούτιν αποφάσισε η Nokia δείχνοντας την αντίθεσή της στον πόλεμο που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας κατασκευής τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, που απασχολεί συνολικά 90.000 υπαλλήλους, έρχεται την επομένη της απόφασης του σουηδικής ανταγωνίστριας εταιρείας Ericsson να αναστείλει επ’ αόριστον τις δραστηριότητές του στη Ρωσία.

Η Nokia, η οποία είχε ήδη σταματήσει τις παραδόσεις στη χώρα στις αρχές Μαρτίου, για να συμμορφωθεί με τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα ύστερα από την εισβολή στην Ουκρανία, «ανακοινώνει ότι θα εγκαταλείψει τη ρωσική αγορά» επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.

«Ήταν ξεκάθαρο στη Nokia από τις πρώτες μέρες της εισβολής στην Ουκρανία ότι η συνέχιση παρουσίας μας στη Ρωσία ήταν αδύνατη» επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Πέκα Λούντμαρκ.

Η Nokia απασχολεί 2.000 υπαλλήλους στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 στους τομείς έρευνας και ανάπτυξης, είπε μια εκπρόσωπος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι ανακόφευκτες»

«Δυστυχώς, υπό αυτές τις συνθήκες, οι περικοπές θέσεων εργασίας είναι αναπόφευκτες. Ωστόσο, για ορισμένες θέσεις εκτός Ρωσίας, θα προσφέρουμε μεταθέσεις», ανέφερε σε ένα email η εταιρεία.

«Η ασφάλεια και η ευημερία των εργαζομένων μας είναι προτεραιότητά μας και θέλουμε να κάνουμε αυτές τις αλλαγές με τακτοποιημένο τρόπο», δήλωσε η Μαρία Βάισμα, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ομίλου.

Η Ρωσία αντιπροσώπευε «λιγότερο από το 2%» του τζίρου της Nokia το 2021 και ο όμιλος τονίζει ότι διατηρεί τις οικονομικές του προβλέψεις για το 2022 «λόγω της έντονης ζήτησης σε άλλες περιοχές».

Το μεσημέρι, η μετοχή του ομίλου έχανε 1%, με την τιμή μετοχής στα 4,88 ευρώ στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι σε μια μικρή χρηματιστηριακή πτώση (-0,1%).

Χθες Δευτέρα, ο Σουηδός ανταγωνιστής της Nokia, η Ericsson, ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία επ’ αόριστον και θα βάλει τους 600 υπαλλήλους της σε άδεια μετ’ αποδοχών.

Η απόσυρση και το πάγωμα οικονομικών δραστηριοτήτων των δύο δυτικών κολοσσών του κλάδου στη Ρωσία αφήνει ανοιχτό τον δρόμο στον κύριο ανταγωνιστή τους, την κινεζική Huawei. Οι τρεις όμιλοι μοιράζονται το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς για την εγκατάσταση δικτύων 4G και 5G σε όλο τον κόσμο.

Ο νούμερο ένα παγκοσμίως στον κλάδο μέχρι πέρυσι, ο κινεζικός κολοσσός είδε το μερίδιό του να πέφτει υπό την επίδραση ενός κινήματος μποϊκοτάζ σε πολλές δυτικές χώρες στο οποίο ηγείτο οι ΗΠΑ.

Εκατοντάδες κυρίως δυτικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την αναστολή των δραστηριοτήτων τους ή την αποχώρησή τους από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και τις σημαντικές κυρώσεις που πλήττουν τη Μόσχα.

Πηγή: newsbeast.gr