Ασφυκτική γίνεται η πίεση του ρωσικού στρατού στις ουκρανικές δυνάμεις, με τις συγκρούσεις να εντείνονται στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, που παραμένει στη δίνη του πολέμου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ρωσικές μονάδες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις κατά μήκος όλης της γραμμής του μετώπου στην περιοχή του Ντονέτσκ, ανέφερε σε σημερινή του ανακοίνωση το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας.

Η Μόσχα πραγματοποιεί επιχειρήσεις κοντά στην περιοχή Ζαρίσνε. Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να προελάσουν γύρω από την πόλη Ρουμπίζνε στην περιοχή Λουχάνσκ. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και γύρω από την πόλη Ποπάσνα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του επιτελείου, μέρος της πόλης αυτής ήδη ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα.

Διεξάγονται επίσης σφοδρές συγκρούσεις γύρω από την Μαργίνκα, όπως και τις προηγούμενες ημέρες. Ρωσικές μονάδες προσπάθησαν να προελάσουν εκεί με την υποστήριξη πυροβολικού.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων δεν μπορούσε να διασταυρώσει με ανεξάρτητο τρόπο τις πληροφορίες για το μέτωπο του πολέμου.

Ζελένσκι: Δεν πρόκειται να γίνουν άλλες προσαρτήσεις

ΟΒολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιδιώκει να οργανώσει «ψευτοδημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία των περιφερειών της Χερσώνας και της Ζαπορίζια, που έχει καταλάβει ο στρατός της, στο νότιο τμήμα της χώρας.

Στο νυχτερινό διάγγελμά του ο κ. Ζελένσκι απαίτησε οι κάτοικοι των κατεχόμενων ζωνών να μη δίνουν κανένα προσωπικό δεδομένο, όπως οι αύξοντες αριθμοί των διαβατηρίων τους, όταν τους τα ζητούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

«Δεν θέλουν απλώς να κάνουν απογραφή. Ούτε να σας μοιράσουν ανθρωπιστική βοήθεια οποιοδήποτε είδους. Οπότε πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και στην πληροφόρηση που λαμβάνεται. Πρόκειται για τη χάλκευση ενός λεγόμενου δημοψηφίσματος στην επικράτειά μας, αν φθάσει διαταγή από τη Μόσχα να οργανωθεί αυτή η κωμωδία», είπε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους. «Δεν θα υπάρξει λαϊκή δημοκρατία της Χερσώνας. Αν κάποιος θελήσει νέα προσάρτηση, νέες ακόμη πιο ισχυρές κυρώσεις θα πλήξουν τη Ρωσία», διεμήνυσε ο κ. Ζελένσκι, ο οποίος συμπλήρωσε λέγοντας: «Η χώρα σας θα γίνει πιο φτωχή κι από ότι ήταν μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1917».

Η Ουκρανία ήδη κατηγόρησε στις αρχές Μαρτίου πως επιδιώκει να σκηνοθετήσει στη Χερσώνα «δημοψήφισμα» κατ’ εικόνα εκείνου του 2014, όταν προχώρησε στην προσάρτηση της χερσονήσου τις Κριμαίας. Η προσάρτηση χαρακτηρίζεται παράνομη από το Κίεβο και τις δυτικές χώρες.

Στην ανατολική Ουκρανία, οι δύο περιφέρειες των φιλορώσων αυτονομιστών Ντονέτσκ και Λουχάνσκ έχουν ήδη ανακηρύξει την ανεξαρτησία τους ως «λαϊκές δημοκρατίες», έπειτα από δημοψηφίσματα που επίσης χαρακτηρίζουν άκυρα, ως μη γενόμενα, το Κίεβο και η διεθνής κοινότητα.

Η Χερσώνα είναι η πρώτη μεγάλη ουκρανική πόλη που κατέλαβε ο ρωσικός στρατός μετά την εισβολή που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Λίγο πιο βορειοανατολικά, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυριεύσει επίσης γιγάντιο τομέα γύρω από την πόλη Ζαπορίζια, η ίδια η πόλη πάντως εξακολουθεί να ελέγχεται από τους Ουκρανούς. Στο μεταξύ, σε καθημερινή βάση υπάρχουν αναφορές είτε από τις ουκρανικές αρχές, είτε από ουκρανικά ΜΜΕ για την αλλαγή των διοικήσεων σε περιοχές που έχουν περιέλθει στην κατοχή των ρωσικών δυνάμεων και την εδραίωση τοπικών αυτοδιοικήσεων φιλικές προς τη Ρωσία. Τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στη Μελιτόπολη, αλλά και στη Μαριούπολη.

Unfortunately, Russia rejected the proposal to establish an Easter truce. This shows very well how the leaders of this state actually treat the Christian faith, one of the most joyful and important holidays.But we keep our hope. Hope for peace, hope that life will overcome death.

Posted by Володимир Зеленський on Thursday, April 21, 2022

«Το μεγαλύτερο έγκλημα πολέμου του 21ου αιώνα»

Τρεις έως εννέα χιλιάδες άμαχοι ενδέχεται να έχουν θαφτεί σε έναν ομαδικό τάφο κοντά στη Μαριούπολη, σύμφωνα με εκτίμηση που έδωσε στη δημοσιότητα απόψε η τοπική δημοτική αρχή.

«Στο χωριό Μανχούς, οι εισβολείς μπορεί να έχουν θάψει από 3.000 έως 9.000 κατοίκους της ΜαριούποληςΣε αυτό συνηγορεί η σύγκριση με δορυφορικές φωτογραφίες ενός ομαδικού τάφου στην Μπούκα, όπου βρέθηκαν 70 σοροί», αναφέρει το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στο Telegram.

Και προσθέτει: «Σε φωτογραφίες της 9ης Απριλίου από την (αμερικανική ιδιωτική εταιρεία) Maxar, ο χώρος της ομαδικής ταφής στο Μανχούς είναι 20 φορές μεγαλύτερος. Οι κατακτητές έσκαβαν διαρκώς και έθαβαν πτώματα τις επόμενες ημέρες. Οι πηγές μας αναφέρουν ότι σε τέτοιους τάφους οι σοροί κείτονται σε διαφορετικά επίπεδα».

Η φωτογραφία της εν λόγω τοποθεσίας από τη Maxar, στις 19 Μαρτίου, είναι η παρακάτω:

This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on March 19, 2022

Στις 3 Απριλίου, η λήψη της Maxar, στο ίδιο σημείο, είναι η ακόλουθη:

This satellite image provided by Maxar Technologies on Thursday, April 21, 2022 shows an overview of the cemetery in Manhush, some 20 kilometers west of Mariupol, Ukraine, on April 3, 2022. The graves are aligned in four sections of linear rows (measuring approximately 85 meters per section) and contain more than 200 graves

Πηγή: newsbeast.gr