Η πλατεία Ομονοίας άλλαξε και έδωσε λίγο «φως» στους Αθηναίους μετά από τους τελευταίους δύσκολους μήνες που βίωσε η χώρα λόγω του κορονοϊού.

Τα αποκαλυπτήρια της κεντρικής πλατείας της Αθήνας έγιναν σήμερα 14 Μαϊού και η «νέα» Ομόνοια θυμίζει κάτι από παλιά και επίσημα.

Το συντριβάνι «άναψε» και εντυπωσίασε τους Αθηναίους που παρακολούθησαν την παράδοση της πλατείας Ομονοίας στους κατοίκους από τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

Πρόκειται για ένα, από τα μεγαλύτερα σε όγκο νερού σε ολόκληρη την Ευρώπη – με διάμετρο 30 μέτρων που ο κεντρικός του πίδακας τινάζει το νερό σε ύψος ως και 20 μέτρα ενώ συνολικά διαθέτει 188 δέσμες νερού και 177 υποβρύχιους προβολείς που δημιουργούν μια πανδαισία φωτός και χρωμάτων.

Ζωντανή εικόνα του newsbeast.gr από την ανανεωμένη πλατεία Ομόνοιας.

Δημοσιεύτηκε από newsbeast στις Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020

Συντριβάνια τόσο μεγάλου μεγέθους μειώνουν την θερμοκρασία σε σημαντική ακτίνα ενώ η συνεχής ανακυκλοφορία του αφρισμένου νερού απορροφά τους ρύπους από την ατμόσφαιρα.

Επίσης λειτουργεί με εξαιρετικά μικρότερη ποσότητα νερού σε σχέση με τις συμβατικές κατασκευές μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα σε συνδυασμό και με την εξαιρετικά μικρή κατανάλωση ρεύματος με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας.

Γύρω από το σιντριβάνι φυτεύτηκε γκαζόν και ολόκληρη η υπόλοιπη πλατεία, συνολικού εμβαδού 4,5 στρεμμάτων, καλύφθηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά που ιδιαίτερα στην διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών χαμηλώνουν την θερμοκρασία.

Σε λειτουργία μπαίνει επίσης ξανά, μετά από πολλά χρόνια και το σπουδαίο υδροκινητικής λειτουργίας γλυπτό του Γιώργου Ζογγολόπουλου.

Φωτογραφίες: Γιάννης Κέμμος, Eurokinissi και Intime

Βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Δείτε επίσης:

Η Ομόνοια στο πέρασμα των χρόνων: Οι αλλαγές, τα «λίφτινγκ» και η αντίστροφη μέτρηση για τη «νέα» πλατεία

Εντυπωσιακό βίντεο με το πώς έγινε η μεταμόρφωση της πλατεία Ομονοίας μέσα σε σχεδόν δύο λεπτά

Ζωντανεύει και πάλι η «νέα» πλατεία Ομονοίας