Για «εγκληματική δράση» κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών έκανε λόγο ο Γιάννης Πλακιωτάκης, με αφορμή το ναυάγιο στην Πάρο, κατά το οποίο τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους (12 άνδρες, 3 γυναίκες και ένα βρέφος).

«Πρόκειται για κυκλώματα, τα οποία στοιβάζουν δεκάδες ταλαιπωρημένους ανθρώπους χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, χωρίς σωσίβια, σε σκάφη, ουσιαστικά μίας χρήσεως,  που δεν πληρούν καμία προδιαγραφή ασφαλείας», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ ο  υπουργός Ναυτιλίας.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα, με τη συνδρομή της πολεμικής αεροπορίας, του Πολεμικού ναυτικού  και ιδιωτών έχουν διασώσει τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 160 συνανθρώπους.

«Η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, την ίδια ώρα που κάποιοι άλλοι θέτουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή, στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι μόνο το 2021 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.450 επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και έχουν διασωθεί περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι.

Αναφορικά με το χθεσινό ναυάγιο, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε, επίσης, ότι ο καιρός ήταν καλός, στοιχείο που ευνοεί τις έρευνες και στήθηκε μία γιγαντιαία επιχείρηση με τη συνδρομή και ιδιωτών.

Πρόσθεσε ότι «η  συνήθης διαδρομή  αυτού του νέου τύπου διαχείρισης του μεταναστευτικού μέσω ιστιοφόρων, έχει τελικό προορισμό την Ιταλία και τα φαινόμενα είναι πλέον καθημερινά»

Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο συνεχίζονται
από πλωτά του λιμενικού, πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού, αεροσκάφος C-130, παραπλέοντα πλοία και βατραχανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ιστιοφόρο είχε αποπλεύσει από τα τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία.

Πηγή: newsbeast.gr