Με τη φράση «τώρα αρχίζουν τα δύσκολα» έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το στίγμα της περιόδου σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων, που είχαν ληφθεί λόγω κορονοϊού, που άρχισε από σήμερα με την άρση σε ορισμένους περιορισμούς μετακίνησης αλλά και την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων.

«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα, η επιστροφή στη νέα κανονικότητα μοιάζει με έξοδο από τον Λαβύρινθο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας πως «οφείλουμε να ακούμε τους ειδικούς» και πως «ξέρουμε ότι η πορεία θα αξιολογείται καθημερινά».

«Όλοι εμείς σαν το Θησέα πρέπει να ακολουθήσουμε ευλαβικά τον μίτο της Αριάδνης και να βγούμε ασφαλείς από τον λαβύρινθο της πανδημίας του κορονοϊού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως για το λόγο αυτό «οφείλουμε όπως κάναμε μέχρι τώρα να ακούμε τους ειδικούς». «Θα ήταν άλλωστε άδικο να χαθούν όσα πετύχαμε με θυσίες τους προηγούμενους μήνες. Ξέρουμε ότι η πορεία στη γέφυρα που άνοιξε σήμερα θα αξιολογείται καθημερινά» σημείωσε προσθέτοντας πως όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός κάθε σχέδιο υπόκειται σε βελτιώσεις ή και αναθεωρήσεις ανάλογα με τις εξελίξεις.

Σε κάθε περίπτωση «θα πηγαίνουμε αργά, προσεκτικά και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα». Επίσης πως στην πορεία αυτή θα μας συντροφεύουν συμπεριφορές και μέτρα προστασίας «αναγκαία για να μένουμε ασφαλείς: συχνό και σχολαστικό πλύσιμο χεριών, αποφυγή αγγίγματος στο πρόσωπο, τήρηση αποστάσεων, χρήση μάσκας όπου αυτό είναι απαραίτητο και φυσικά παραμονή στο σπίτι και επικοινωνία με το γιατρό μας, με το πρώτο σύμπτωμα».

Για το ΕΣΥ ανέφερε πως στόχος είναι να παραμείνει σε πλήρη ετοιμότητα και σταδιακά να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς, κάτι που αρχίζει να συμβαίνει στα νοσοκομεία.

Δράση αναλαμβάνουν και οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ, με τρεις στόχους:α) τη διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ, με προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και τις κλειστές δομές, (όπως για παράδειγμα γηροκομεία και φυλακές) -στα διαγνωστικά τεστ θα προστεθούν σταδιακά και τα τεστ αντισωμάτων-, β) τη συλλογή στοιχείων σύμφωνα με τις οδηγίες της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας για τη διενέργεια των απαραίτητων επιδημιολογικών μελετών για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, γ) την ενίσχυση των προσπαθειών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας ώστε να γίνεται η καλύτερη και ταχύτερη δυνατή ιχνηλάτηση σε περίπτωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Για τη λειτουργία τους θα γίνουν 1.100 προσλήψεις, είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Πέτσας.

Εγκαινιάζεται επίσης νέος τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με το Δημόσιο, το «ψηφιακό γκισέ» στο Gov.gr. Μέσω αυτού, όπως περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τη συγκεκριμένη υπηρεσία που χρειάζεται, θα κάνει τηλεδιάσκεψη με υπάλληλο και εκείνος θα  μπορεί να εκδίδει ψηφιακά και να αποστέλλει ηλεκτρονικά το ζητούμενο πιστοποιητικό.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, στις 17.00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην πρωτοβουλία – μαραθωνίου δωρητών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής είπε ότι «περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις συμμετέχουν και ότι «σχεδιάζεται η 2η φάση, που θα μπει σε εφαρμογή τους επόμενους 2 μήνες». Για το μεταναστευτικό- προσφυγικό είπε ότι «αύριο ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση του ν/σ για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας»

Πηγή: newsbeast.gr