Ο πιο δύσκολος και ο πιο κρίσιμος μήνας στη μάχη με τον κορονοϊό θα είναι ο Απρίλιος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Οι δυσκολίες είναι μεγάλες και απαιτούν αταλάντευτη συστράτευση» όπως είπε, και δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, καταφέραμε να φρενάρουμε τον ιό με τα αυστηρά και δύσκολα μέτρα που πήραμε, «χωρίς αυτά η κατάσταση δεν θα ήταν η ίδια, θα ζούσαμε δραματικές στιγμές, ας διαφυλάξουμε αυτά που κερδίσαμε, αν χαλαρώσουμε θα το πληρώσουμε, κι αυτό θα αδικήσει τη μεγάλη προσπάθεια που κάναμε».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση έχει αρκετά στοιχεία από την Αστυνομία, για να επικεντρωθεί στις παραβατικές συμπεριφορές. Οι λίγοι παραβάτες θα εντοπίζονται για το δικό τους καλό και για το κακό της κοινωνίας, «οι πολλοί που τηρούν τα μέτρα δεν είναι κορόιδα» υπογράμμισε.

Αναφορικά με την πρόταση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών οι εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Πέτσας είπε πως η κυβέρνηση την εξετάζει αλλά υπήρξαν φαινόμενα που προκαλούν προβληματισμό. Έκανε λόγο όχι για πιστούς αλλά για φανατικούς, και πρόσθεσε: «Τους λέμε με όλο τον σεβασμό πως δεν δοκιμάζεται η πίστη μας αλλά η συλλογική μας ωριμότητα».

Σε ερώτηση του newsbeast.gr για το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν συναθροίσεις πιστών έξω από τις εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Πέτσας είπε πως είμαστε ακόμα κάποιες ημέρες μακριά, αυτό που έχουμε δει είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των πιστών συμμορφώνεται και με τα μέτρα και με την απόφαση της ΔΙΣ. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να γίνουν λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών» επανέλαβε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν περιμένει τέτοια φαινόμενα. Αυτό που την απασχολεί τώρα είναι η «σύνθετη άσκηση» μεταφοράς του Άγιου Φωτός, τόσο ως προς τις συνεννοήσεις που πρέπει να γίνουν με το Ισραήλ όσο και ως προς τη διασπορά του στην Ελλάδα.

Ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως το Πάσχα θα είναι φέτος διαφορετικό, τονίζοντας πως «ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών ώστε του χρόνου να γιορτάσουμε όλοι μαζί».

Αναφορικά με τα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους πληγέντες, στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας θα αρχίσει η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ, ενώ τις ίδιες ημέρες θα καταβληθεί το έκτακτο «δώρο Πάσχα» σε όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για τον κορονοϊό, αλλά και η προκαταβολή 400 από τα 600 ευρώ στους επιστημονικούς κλάδους.

Από την Παρασκευή θα αρχίσει και η υποβολή αιτήσεων από επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο κ. Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στους εθελοντές που προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες αλλά και σε όλους εκείνους που κάνουν δωρεές και προσφορές βοηθώντας το ΕΣΥ και τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη κατά του κορονοϊού.

«Μένοντας σπίτι τον Απρίλιο είναι στο χέρι μας τον Μάιο να χαρούμε τα πρώτα αποτελέσματα της υπεύθυνης στάσης μας» κατέληξε δίνοντας έναν τόνο αισιοδοξίας.

Πηγή: newsbeast.gr