Σε συνεχή επικοινωνία με τους ανθρώπους της εστίασης είναι η κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο έως τώρα αλλά τις επόμενες μέρες θα έχει συναντήσεις και ο πρωθυπουργός, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προκειμένου να δούμε πότε είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για να επανέλθει στην κανονικότητα και η εστίαση και δεύτερον, με ποιους κανόνες θα μπορέσει αυτό να γίνει, ώστε να μη ζημιωθεί υπέρμετρα η κάθε μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση στο χώρο της εστίασης.

«Όποιος βιάζεται, σκοντάφτει. Θα πάμε σιγά- σιγά, θα πάμε σταδιακά. Ξέρουμε το πρόβλημα» είπε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον Αντέννα, σημειώνοντας πως ένα από τα μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου με την ΚΕΔΕ και τους Δήμους είναι πώς θα μπορέσουμε να έχουμε μεγαλύτερους χώρους με λιγότερα ή και μηδενικά τέλη. 

Γι’ αυτό θα έχουμε έναν συνδυασμό μέτρων έτσι ώστε αφενός να νιώσει ο πελάτης εμπιστοσύνη και να πάει σε χώρους εστίασης, έστω και σε ένα μικρότερο  αριθμό, και αφετέρου στοχευμένα μέτρα στήριξης του χώρου της εστίασης που θα περιμένετε τις επόμενες ημέρες. Ζούμε σε μια εποχή χωρίς προηγούμενο. Επομένως πηγαίνουμε βήμα-βήμα, στηρίζοντας πάντα τον κόσμο της εργασίας, με άμεσους και έμμεσους τρόπους, όπως είπε.

Για τον τουρισμό ο κ. Πέτσας επικαλέστηκε τις αναφορές του κ. Μητσοτάκη, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα δουλεύει πάνω σ’ ένα σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο θα είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες. Θα λαμβάνει υπόψη την κοινή τοποθέτηση, που θα έχει η Κομισιόν για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσον αφορά, ιδίως, την εξομάλυνση των μεταφορών, ιδίως των αερομεταφορών. Σκοπός είναι από τον Ιούλιο να υπάρχει μια προσαρμογή στη νέα κανονικότητα με όλα τα μέτρα ασφαλείας και ατομικής υγιεινής. Αλλά, από 1η Ιουλίου και μετά να μπορούμε να έχουμε μια τουριστική σεζόν έστω πληγωμένη, αλλά, όχι νεκρή. Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο θα υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μετά τα μέσα Μαΐου, όπως είπε.

Για την στήριξη του κόσμου του Πολιτισμού, ο κ. Πέτσας είπε πως «για τους κινηματογράφους και τα φεστιβάλ δεν είμαστε ακόμη εκεί». Αυτό θέλει αρκετή σκέψη και αντιμετώπιση όλων των υγειονομικών πτυχών του θέματος. Όσον αφορά το υπόλοιπο κομμάτι της στήριξης στον κλάδο του Πολιτισμού, μέσα στην εβδομάδα θα οριστικοποιήσουμε ένα συνολικότερο σχέδιο για τους καλλιτέχνες και γενικά τον κόσμο του πολιτισμού, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εποχικότητα. Το ζήτημα είναι για αυτούς, οι οποίοι θα δούλευαν σε φεστιβάλ ή σε κάποιες παραστάσεις του Καλοκαιριού. Εκεί θα είμαστε έτοιμοι να έχουμε κάτι πιο ολοκληρωμένο μέσα στις επόμενες ημέρες. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως εξετάζεται η παράταση διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εκλογών απάντησε: Πρώτον, είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Δεύτερον, δεν υπάρχουν εκλογές. Τρίτον, αυτό που έχει σημασία, είναι να προσαρμόζεται κανείς, αλλιώς πεθαίνει. Αυτό έχει δείξει η ανθρώπινη ιστορία. Προσαρμοζόμαστε, λοιπόν, σε μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Αντιμετωπίζουμε πρώτα τα θέματα δημόσιας υγείας, στηρίζουμε, στη φάση της μετάβασης, την οικονομία για να σταθεί όρθια και κρατάμε εφεδρείες για την επανεκκίνησή της. Επομένως, δεν θα έλεγα ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι παρελθόν. Ίσα-ίσα, είναι μάλλον πιο επίκαιρο από ποτέ. Διότι έχει στον πυρήνα του την αρχή ότι το Δημόσιο ασκεί ρυθμιστικό ρόλο, απελευθερώνει τομείς της οικονομικής δραστηριότητας μέσω μεταρρυθμίσεων, για να προσελκύσουν επενδύσεις και να φέρουν δουλειές. Μειώνουμε φόρους και εισφορές, για να κάνουμε πιο ελκυστικό το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα.  Και τα κάναμε αυτά, από τον Ιούλιο μέχρι τον Φεβρουάριο γρηγορότερα από ό,τι είχαμε δεσμευτεί. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Πηγή: newsbeast.gr