Την ελπίδα της κυβέρνησης να γεφυρωθούν σήμερα οι διαφορές στο Eurogroup με επίκεντρο τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας πως το σχέδιο που φαίνεται να προχωρά ενσωματώνει παρεμβάσεις 540 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για την Ελλάδα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση διαθέτει συνεκτικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της οικονομίας, και καθώς είναι σε εξέλιξη τα μέτρα που λήφθηκαν για Μάρτιο και Απρίλιο, προωθείται η επανάληψή τους για Μάιο και Ιούνιο, με κόστος που συνολικά φτάνει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η κυβέρνηση διαθέτει και πακέτο ενίσχυσης της ρευστότητας επιχειρήσεων ύψους 10 δισ. ευρώ.

Έως το καλοκαίρι αναπτύσσεται δημοσιονομικό δίχτυ προστασίας 24 δισ. ευρώ, τόνισε, επισημαίνοντας πως καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια της κρίσης «κρατούμε εφεδρείες».

«Όσο δύσκολο και κρίσιμο είναι να αντιμετωπίσουμε την κρίση, τόσο σημαντικό να συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε, δηλαδή σε σημείο ανάκαμψης» εξήγησε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και τόνισε πως σήμερα θα ανακοινωθεί από την κα Κεραμέως η ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων. 

Αναφορικά με τον κορονοϊό, ο κ. Πέτσας επανέλαβε πως η διαδικασία επιστροφής στην πραγματικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη, δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη. Η έναρξή της εξαρτάται από όλους μας, πρόσθεσε. Αναφορικά με δημοσιεύματα περί απόσυρσης των περιοριστικών μέτρων, έκανε λόγο για fake news. «Κάποιοι παίζουν σε βάρος των πολιτών και της υπομονής τους» είπε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε πως εκτός από την κοινωνική αναλγησία που επιδεικνύουν, τέτοια κείμενα εμπίπτουν και στις διατάξεις του νόμου περί διακίνησης ψευδών ειδήσεων. «Δεν είναι ώρα για ανεύθυνα παιχνίδια και επιπολαιότητα» τόνισε.

Αναφορικά με τα μέτρα ενόψει Πάσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως αυστηροποιούνται έλεγχοι και αυξάνονται τα πρόστιμα, διέψευσε πως θα υπάρξει καθολική απαγόρευση μετακίνησης το Πάσχα και προανήγγειλε ελέγχους σε νέες και παλιές εθνικές οδούς και παράδρομους. Παρακαλώ όλους να μην ξεχνούν πως αν επικαλεστούν μετά κίνηση με αλλαγή της πρώτης κατοικίας δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν παρά μετά την άρση των μέτρων, είπε χαρακτηριστικά.

Ακόμα και 5% του πληθυσμού να μην τηρήσει τα μέτρα, μπορεί αν τινάξει στον αέρα όλη την προσπάθεια, σημείωσε.

Πηγή: newsbeast.gr