Πτώση 5% κοντά στα 28 δολάρια το βαρέλι κατέγραψε την Τετάρτη η τιμή του πετρελαίου, ύστερα από αναφορές που κάνουν λόγο για υπερπροσφορά και κατάρρευση της ζήτησης εξαιτίας των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προέβλεψε σήμερα βουτιά κατά 29 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση πετρελαίου τον Απρίλιο, σε επίπεδα που έχουν να καταγραφούν εδώ και 25 χρόνια, και προειδοποίησε ότι καμία μείωση της παραγωγής δεν μπορεί να αντισταθμίσει πλήρως την πτώση που αντιμετωπίζει στο άμεσο μέλλον η αγορά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η τιμή του μπρεντ υποχώρησε κατά 1,49 δολάριο ή 5% στα 28,11 δολάρια το βαρέλι στις 11:27 ώρα Ελλάδας, αντιστρέφοντας τα αρχικά του κέρδη. Το αμερικανικό αργό υποχώρησε κατά 51 σεντς ή 2,5% στα 19,60 δολάρια.

«Δεν υπάρχει εφικτή συμφωνία που θα μπορούσε να μειώσει αρκετά την παραγωγή ώστε να αντισταθμίσει τέτοιες βραχυπρόθεσμες απώλειες στη ζήτηση. Ωστόσο, τα επιτεύγματα της περασμένης εβδομάδας είναι ένα καλό ξεκίνημα», ανέφερε ο οργανισμός στη μηνιαία του έκθεση.

O IEA προέβλεψε μείωση κατά 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα στη ζήτηση για το 2020 παρά το «καλό ξεκίνημα», όπως το χαρακτήρισε, από τους παραγωγούς σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας για μείωση ρεκόρ της παραγωγής ως απάντηση στην πανδημία του κορονοϊού.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), μαζί με τη Ρωσία και άλλες χώρες -μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+- συνένωσαν τις δυνάμεις τους με άλλα πετρελαιοπαραγωγικά κράτη όπως οι ΗΠΑ και κατέληξαν σε συμφωνία για μείωση ρεκόρ της παραγωγής.

Η έκθεση του IEA ήρθε να προστεθεί στις πιέσεις που ασκούν τα αυξανόμενα αποθέματα. Το Αμερικανικό Πετρελαϊκό Ινστιτούτο ανακοίνωσε χθες ότι τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 13,1 εκατ. βαρέλια, περισσότερο από όσο ανέμεναν οι αναλυτές.

Πηγή: newsbeast.gr