Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Παναγιώτης Μελάς. Γεννήθηκε στην Κοκκάλα Μάνης (23/01/1945) και μεγάλωσε στον Πειραιά. Είναι το 7ο παιδί πολύτεκνης οικογένειας, από πατέρα Ιερέα και μητέρα αγρότισσα. Ήταν έγγαμος, με την Ελευθερία Κουκά, συμβολαιογράφο και έχουν δυο παιδιά, τον Γιάννη και τον Αντώνη.

Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, πήρε την ειδικότητα του Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου και υπηρέτησε για πολλά χρόνια στο Τζάνειο Νοσοκομείο.

Μέλος της Ε.Ρ.Ε.Ν. από το 1964 και της Ειδικής Κομματικής Οργάνωσης Ιατρών Πειραιά της Ν.Δ. από το 1974, της οποίας διετέλεσε πρόεδρος για δύο περιόδους.

Το διάστημα 1983-1987 ήταν αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά.

Το Φεβρουάριο του 1994 εξελέγη αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου από τον οποίο αποχώρησε όταν εισήλθε στη Βουλή. Από τον Οκτώβριο του 1996 είναι αντιπρόεδρος της Ο.Κ.Ε. Υγείας και Πρόνοιας και της Ο.Κ.Ε. Εμπορικής Ναυτιλίας της Ν.Δ.

Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες

-Στις 17/11/1994 αντικατέστησε στη Βουλή, ως πρώτος επιλαχών στην Α΄ περιφέρεια Πειραιά, τον παραιτηθέντα βουλευτή της Ν.Δ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο.

-Εξελέγη βουλευτής της Α΄ Πειραιώς στις εκλογές του 1996, του 2000, του 2004 και του 2007.

-Στις 07/10/2010 αντικατέστησε στη Βουλή τον παραιτηθέντα του βουλευτικού αξιώματος Βασίλη Μιχαλολιάκο.

«Υπήρξε επιμελής, συνετός και με αίσθηση του καθήκοντος»

Τη θλίψη του του για τον θάνατο του πρώην βουλευτή Πειραιά, Παναγιώτη Μελά, εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνος Τασούλας.

Όπως σημείωσε σε σχετική δήλωσή του, ο Παναγιώτης Μελάς, «γεννημένος στη Μάνη αλλά θρέμμα του Πειραιά, υπήρξε αξιέπαινα αυτοδημιούργητος ως μέλος πολυμελούς οικογενείας. Αφού αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρέτησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκπροσώπησε επαξίως και τους πολίτες της Α΄ Περιφέρειας Πειραιά, ως βουλευτής από το 1994 έως το 2015.

Γνώστης των προβλημάτων της Υγείας και από τις θητείες του στον Ιατρικό Σύλλογο, ασχολήθηκε με τα θέματα του χώρου όπως και με τα θέματα Εμπορικής Ναυτιλίας που τον απασχόλησαν και λόγω ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Περιφέρειάς του. Τόσο στην επιστημονική όσο και στην πολιτική του πορεία υπήρξε επιμελής, συνετός και με αίσθηση του καθήκοντος. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».