Ανοιχτή να συζητήσει το σενάριο πρόωρων εκλογών στο Περού εμφανίστηκε η νέα πρόεδρος της χώρας, Ντίνα Μπολουάρτε, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνταγματικών τροποποιήσεων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Η Μπολουάρτε, η οποία ανέλαβε καθήκοντα την Τετάρτη μετά την καθαίρεση του προκατόχου της, Πέδρο Καστίγιο, απηύθυνε έκκληση στους συμπατριώτες της για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση εν μέσω επεισοδιακών διαδηλώσεων υπέρ του πρώην προέδρου της χώρας.

Η περουβιανή τηλεόραση μετέδωσε νωρίτερα εικόνες με εκατοντάδες αγρότες να αποκλείουν τμήμα ενός κεντρικού αυτοκινητοδρόμου, ζητώντας τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

«Εάν η κοινωνία και η παρούσα κατάσταση δικαιολογούν την προκήρυξη εκλογών, τότε σε συνεννόηση με τις δημοκρατικές και πολιτικές δυνάμεις στο Κογκρέσο, θα καθίσουμε και θα συζητήσουμε», είπε η Μπολουάρτε σε δημοσιογράφους.

«Δεν είμαι εγώ που προκάλεσα αυτήν την κατάσταση, εγώ απλώς εκπληρώνω τον συνταγματικό ρόλο μου», συμπλήρωσε και απευθυνόμενη στους συμπατριώτες της είπε: «Καλώ τις αδερφές και τους αδερφούς μου που διαδηλώνουν… να ηρεμήσουν».

Η 60χρονη νομικός, η οποία ήταν αντιπρόεδρος του Καστίγιο, έγινε η πρώτη γυναίκα στον προεδρικό θώκο του Περού και η θητεία της θα ολοκληρωθεί το 2026 εάν δεν προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις εκκλήσεις κομμάτων της αριστεράς για αλλαγή του Συντάγματος, η Μπολουάρτε είπε ότι θεωρεί πως «δεν ήρθε η ώρα. Αυτήν τη στιγμή το Περού διέρχεται μια πολιτική κρίση και πρέπει επίσης να επιλύσουμε την οικονομική και την επισιτιστική κρίση».

Η νέα πρόεδρος του Περού ανέφερε πως σκοπεύει να επισκεφθεί τον Πέδρο Καστίγιο στη φυλακή, σημειώνοντας ότι «το πραξικόπημά του μας εξέπληξε όλους, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών του».

Ο Καστίγιο προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο λίγες ώρες πριν από την ψηφοφορία που οδήγησε στην καθαίρεσή του. Συνελήφθη και αντιμετωπίζει ποινική δίωξη.

Ο πρώην προσωπάρχης και ο δικηγόρος του Πέδρο Καστίγιο υποστήριξαν ότι ο πρώην πρόεδρος του Περού, απηύθυνε το διάγγελμα όντας υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών.

Οι αρχές του Μεξικού γνωστοποίησαν την Πέμπτη ότι ξεκίνησαν συνομιλίες με την κυβέρνηση του Περού σχετικά με το αίτημα του Καστίγιο στην μεξικανική πρεσβεία για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου. Το απόγευμα της Παρασκευής, το περουβιανό υπουργείο Εξωτερικών του Περού κάλεσε τον πρεσβευτή του Μεξικού για να του εκφράσει τη διαμαρτυρία του σχετικά με αυτήν την «παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις του Περού».

Πηγή: newsbeast.gr