Περίπου 6.000 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, εγκατέλειψαν το Σουδάν με προορισμό την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία λόγω των βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα στον στρατό και παραστρατιωτικών, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

«Ο αριθμός αυτός αποτελείται κατά 70% από γυναίκες, 15% από κορίτσια και 10% από άνδρες και περίπου 400 επαναπατρισθέντες», διευκρίνισε η UNHCR το Σάββατο. Μια αντιπρόσωπός της στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία επιβεβαίωσε τους αριθμούς αυτούς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκατομμύρια Σουδανοί έχουν παγιδευτεί ανάμεσα σε βομβαρδισμούς και πυρά αφότου ξέσπασε την 15η Απριλίου ο ανελέητος πόλεμος για εξουσία ανάμεσα στις δυνάμεις του επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων, του στρατηγού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν, και του δεύτερου τη τάξει του στρατιωτικού καθεστώτος, του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο, ή «Χαμέτι», αρχηγού των ιδιαίτερα επίφοβων Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ).

Το σουδανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο το Σάββατο για τουλάχιστον 528 νεκρούς και 4.599 τραυματίες – ο επίσημος απολογισμός όμως θεωρείται εκ των πραγμάτων πολύ υποτιμημένος.

Η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, μια από τις φτωχότερες χώρες στον κόσμο, όπου μαίνεται εμφύλιος πόλεμος εδώ και χρόνια, γειτονεύει με το Σουδάν στην επαρχία Βακαγκά (βορειοανατολικά). Την Πέμπτη, το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ ανέφερε ότι σχεδόν 3.000 άνθρωποι μπήκαν στη χώρα αυτή και έστησαν «αυτοσχέδιους καταυλισμούς» κοντά στην παραμεθόρια κοινότητα Αμ Νταφόκ.

«Η κίνηση ανάμεσα στο Σουδάν και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα, κάτι που προκάλεσε τη μεγάλη αύξηση των τιμών των προϊόντων πρώτης ανάγκης», επισήμαναν τα Ηνωμένα Έθνη, την ώρα που «120.000 άνθρωποι έχουν ανάγκη βοήθεια σε τρόφιμα» στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Στην Μπιραό, την πρωτεύουσα της Βακαγκά, η τιμή του σακιού ζάχαρης (50 κιλά) διπλασιάστηκε αφότου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο Σουδάν κι έχει φθάσει τα 80.000 φράγκα Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας (ή περίπου 122 ευρώ), τόνισε το OCHA.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 75.000 άμαχοι εκτοπίστηκαν εντός Σουδάν, ενώ τουλάχιστον 20.000 κατέφυγαν στο Τσαντ, 4.000 στο Νότιο Σουδάν, 3.500 στην Αιθιοπία. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 270.000 άνθρωποι θα εγκαταλείψουν τη χώρα αν η σύρραξη συνεχιστεί.

Απομακρύνθηκαν σχεδόν 1.000 Αμερικανοί

Σχεδόν χίλιοι Αμερικανοί εγκατέλειψαν το Σουδάν με τη βοήθεια της κυβέρνησης, ανακοίνωσε την Κυριακή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρινίζοντας πως δεύτερη οχηματοπομπή έφθασε στο Πορτ Σουδάν, στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στο πλαίσιο πολυεθνικής προσπάθειας, η αμερικανική κυβέρνηση, σε συντονισμό με συμμάχους και εταίρους [της], διευκόλυνε την αποχώρηση σχεδόν 1.000 αμερικανών πολιτών από το Σουδάν αφότου άρχισαν οι βιαιότητες», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, μέσω Twitter.

Εξήγησε πως δεύτερη οχηματοπομπή που οργανώθηκε από την Ουάσιγκτον έφθασε στην παραθαλάσσια πόλη Πορτ Σουδάν, από όπου άμαχοι που φεύγουν εσπευσμένα μπορούν να επιβιβαστούν σε πλοία για την Τζέντα, στη Σαουδική Αραβία. Μια πρώτη επιχείρηση αυτής της φύσης διεξήχθη το Σάββατο.

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας αναφέρθηκε επίσης σε «διπλωματική προσπάθεια και συνεχή επικοινωνία για να φθάσουμε στους λιγότερους από 5.000 αμερικανούς πολίτες που ζήτησαν συμβουλές» από την κυβέρνησή τους.

Επιπλέον πτήση από τη Βρετανία για απομάκρυνση αμάχων

Μολονότι επισήμως η βρετανική κυβέρνηση ολοκλήρωσε την επιχείρησή της για την εσπευσμένη απομάκρυνση πολιτών της χώρας και άλλων από το Σουδάν, ανακοίνωσε πως θα γίνει ακόμη μια πτήση για τον σκοπό αυτό.

Μεταγωγικό αεροσκάφος της RAF θα απογειωθεί από το διεθνές αεροδρόμιο του Πορτ Σουδάν, διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών στο Λονδίνο.

Μέχρι στιγμής, απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από το Σουδάν 2.122 άνθρωποι με 23 πτήσεις που αναχώρησαν από τη στρατιωτική βάση Ουάντι Σαΐντνα, στην πρωτεύουσα Χαρτούμ.

Οι μάχες συνεχίζονταν στο Χαρτούμ, παρότι ο στρατός και οι παραστρατιωτικοί ανακοίνωσαν παράταση της κατάπαυσης του πυρός, που γενικά δεν τηρείται.

«Συνεχίζουμε να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεων για να εξασφαλίσουμε πως θα κηρυχθεί μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός, [θα ξαναρχίσει] σταθερή διαδικασία μετάβασης σε πολιτική κυβέρνηση και [θα λάβει] τέλος η βία στο Σουδάν», ανέφερε ο βρετανός ΥΠΕΞ Τζέιμς Κλέβερλι.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας εξάλλου ανακοίνωσε πως απομάκρυνε εσπευσμένα 209 πολίτες της από το Σουδάν.

Πηγή: newsbeast.gr