Τις απαντήσεις του πατρός Αντωνίου της Κιβωτού της Κόσμου στις καταγγελίες που τον βαραίνουν, περί ασέλγειας και σεξουαλικής κακοποίησης έφερε στο φως της δημοσιότητας η εκπομπή «T-Live» του Alpha το μεσημέρι της Τρίτης (04/04). Στο σημείωμα των 110 σελίδων που κατέθεσε ο ιδρυτής της Κιβωτού του Κόσμου απάντησε στις καταγγελίες του 19χρονου πρώην τροφίμου της δομής, η κατάθεση του οποίου άνοιξε τον ασκό του Αιόλου.

Ο 19χρονος κατήγγειλε τον πατέρα Αντώνιο για εξευτελιστική συμπεριφορά, σεξουαλική παρενόχληση και ασέλγεια σε βάρος του από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2022.
Ο πατέρας Αντώνιος αρνείται όλες τις κατηγορίες σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γιώτας Κηπουρού.

«Ποιος θύτης άραγε απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα την άμεσης επιρροής του;».

Η απάντηση του πατρός Αντωνίου αναφέρει: «Κατηγορούμαι για τη διάπραξη ειδεχθών αδικημάτων σεξουαλικής φύσεως σε βάρος ανηλίκων με αφορμή, κατ’ αρχάς τις δύο καταθέσεις του ενηλίκου σήμερα. Φέρομαι να ξεκινώ να τον παρενοχλώ σε ηλικία 17 ετών, παρά το γεγονός ότι φιλοξενείται στην Κιβωτό από την ηλικία των 6 ετών και αφού η μητέρα του είχε αναλάβει ήδη την επιμέλειά του. Μολονότι, περιγράφομαι ως δήθεν “παιδόφιλος”, που επιχειρώ να κακοποιήσω με κάθε ευκαιρία τον καταγγέλλοντα, ο ίδιος φροντίζω τη μεταφορά του στον Βόλο και την Καλαμάτα. Ποιος θύτης άραγε απομακρύνει το θύμα από τη σφαίρα την άμεσης επιρροής του;».

Η κατάθεση του 19χρονου

Ο 19χρονος, ο οποίος είχε καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο, στην κατάθεσή του είχε περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τα φερόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησής του. «Στην Καλαμάτα όταν μιλάγαμε και σηκωνόμουν να φύγω, καθώς έφευγα μου χτυπούσε τον ποπό με το χέρι… Στη θάλασσα, στα παιχνίδια που κάναμε στο νερό, καθώς έκανε πως με έπνιγε στο νερό, άρχισε να βάζει το χέρι του μέσα στο μαγιό μου. Σε μια από τις εκδρομές που κάναμε, πριν τα Χριστούγεννα του 2020, τα βράδια πήγαινα στο δωμάτιό του να του κάνω παρέα. Καθώς βλέπαμε τηλεόραση ενώ αυτός ήταν ξαπλωμένος, μου χάιδευε το κεφάλι και κάποια στιγμή έβαλε τα δάκτυλα του μέσα στα ρουθούνια μου. Ένα άλλο πρωινό, εκεί που κοιμόμουν, κατάλαβα ότι ο πατήρ ασέλγησε σε βάρος μου» είχε αναφέρει στην καταγγελία του.

«Ο καταγγέλλων ψεύδεται»

Η απάντηση του πατρός Αντωνίου, σύμφωνα με την εκπομπή «T-Live» είναι η εξής: «Ο καταγγέλλων φέρεται να εκβιάζεται από εμένα, αναφορικά με τη συνέχιση της οικονομικής βοήθειας προς τη μητέρα του, η οποία φιλοξενούνταν σε σπίτι της Κιβωτού. Ωστόσο, παρ’ όλο που ο ίδιος έχει αποχωρήσει από την Κιβωτό ήδη από τον Ιανουάριο του 2022 και η πρώτη κατάθεσή του δίνεται το Νοέμβριο του 2022, τίποτα δεν έχει αλλάξει όσον αφορά το status της μητέρας του και την παροχή βοήθειας προς το πρόσωπό της μέχρι την κατάθεσή του οπότε και εξαφανίστηκε η μητέρα του με δική της απόφαση».

Στη συνέχεια ο πατέρας Αντώνιος υποστηρίζει πως ο 19χρονος που ήταν ένα παιδί με δυσλειτουργίες αποφάσισε να συγκρουστεί μαζί του μετά την εμπλοκή του στη κλοπή του χρηματοκιβωτίου στη δομή του Βόλου ενώ υπογραμμίζει ότι μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 εκθείαζε δημόσια το έργο της Κιβωτού.

«Πότε άραγε λέει την αλήθεια; Ή μήπως εκβιάστηκε και πάλι ο καταγγέλλων να εμφανιστεί τηλεοπτικά; Ο καταγγέλλων ψεύδεται. Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι η μητέρα του καταγγέλλοντος ασκούσε από τον Δεκέμβριο του 2018 τη γονική μέριμνα και η παρακολούθηση του όποιου προγράμματος της δομής τελούσε υπό την έγκρισή της. Κανείς δεν μπορούσε τον εξαναγκάσει να μείνει στη Δομή. Το παρόν κατηγορητήριο δομείται μόνο στις δύο καταθέσεις του. Οι υπόλοιποι μάρτυρες- καταγγέλλοντες αντλούν πληροφόρηση από τον ίδιο».

Οι δυο διαφορετικές εκδοχές

Ο πατέρας Αντώνιος σύμφωνα με το ρεπορτάζ φέρεται να χαρακτηρίζει «μυθοπλασία» το περιγραφόμενο από τον 19χρονο περιστατικό ασέλγειας σε βάρος του, στη Χίο, τονίζοντας πως ο νεαρός πρώην τρόφιμος δίνει διαφορετικές εκδοχές στις δύο καταθέσεις του.

«Στην κατάθεσή του στις 16.11.2022 ο 19χρονος αναφέρει πως “ο μάγειρας μια φορά που μπήκε στο δωμάτιο του πατρός να αφήσει το φαγητό του, πρόλαβε και είδε για δευτερόλεπτα τον πατέρα που με παρενοχλούσε. Δεν ξέρω τι ακριβώς είδε, δεν το συζητήσαμε γιατί ντρεπόμουν”. Στην κατάθεσή του, ωστόσο, τον Δεκέμβριο, περιγράφει με λεπτομέρειες τα όσα φέρεται να είδε ο μάγειρας την ώρα που έφερνε το πρωινό» απαντά ο πατέρας Αντώνιος στο υπόμνημά του.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του 14χρονου, ο οποίος επίσης, κατέθεσε δύο φορές, ο πατήρ Αντώνιος υποστηρίζει πως στην αρχική του κατάθεση δεν ανέφερε κάποιο περιστατικό κακοποίησης σε βάρος του.

«Στο πλαίσιο της 2ης κατάθεσής του, προσέρχεται (στην πραγματικότητα μετακινήθηκε βιαίως από το Βόλο στην Αθήνα συνοδευόμενος από πρόσωπα άσχετα από τη δομή), εκ νέου για κατάθεση. Σκοπός είναι να πει αυτά τα οποία υποτίθεται ότι του έκανα. Συνοδεύεται όχι από κάποιον παιδαγωγό ή υπεύθυνο της δομής αλλά από καθηγήτρια δικαστικής ψυχολογίας και τον έμπιστο φίλο του, τον 19χρονο καταγγέλλοντα. Δέχεται καταιγισμό καθοδηγητικών ερωτήσεων. Η περιγραφή των υποτιθέμενων περιστατικών κακοποίησης ακολουθούν τις αντίστοιχες περιγραφές του 19χρονου» αναφέρει χαρακτηριστικά ο πατέρας Αντώνιος.

H κατάθεση του δεύτερου καταγγέλλοντα

H εκπομπή «Τ-Live» του Alpha παρουσίασε , για πρώτη φορά, στοιχεία από την κατάθεση του δεύτερου καταγγέλλοντα. «Ο ίδιος φέρεται να είπε πως είναι φίλος με τον έναν γιο του ιερέα με τον οποίο έκανε πολύ παρέα. Έτσι έκανε παρέα και με τον πατέρα Αντώνιο και ξεκίνησε να τον βάζει στο δωμάτιό του. Του ζητούσε να του βγάλει τα παπούτσια, το μπουφάν, το ράσο και μετά να τα ξαναβάλει. Μετά από 1-2 βδομάδες του έλεγε να καθίσει στο κρεβάτι του και να κοιμηθούν μαζί. Του έλεγε να του κάνει μασάζ και του χάιδευε την πλάτη και μετά κάτω από τα ρούχα… Στην αρχή γίνονταν μία- δύο φορές και μετά το έκανε καθημερινά» φέρεται να αναφέρει ο δεύτερος καταγγέλλοντας.

Ο πατέρας Αντώνιος υποστηρίζει στο υπόμνημά του πως ο δεύτερος καταγγέλλοντας καθοδηγήθηκε από τον 19χρονο.

«Η συμπεριφορά του δεν παραπέμπει σε ανήλικο παιδί που έχει κακοποιηθεί αλλά σε ανήλικο καθοδηγούμενο να καταθέσει όσα έχει ήδη ισχυριστεί ο «έμπιστος 19χρονος φίλος του. Ο 14χρονος δεν αναφέρει κάτι περί σπα και μασάζ μαζί μου σε ξενοδοχείο των Ιωαννίνων όπως καταθέτει παιδαγωγός της δομής ότι του εκμυστηρεύτηκε. Και σε αυτή την περίπτωση φέρομαι να αποφάσισα να εκδηλώσω συμπεριφορά “παιδόφιλου” για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2022 και μάλιστα σε βάρος ενός παιδιού που έκανε στενή παρέα με τον γιο μου» αναφέρει ο πατέρας Αντώνιος.