Το τσουρέκι το έφεραν στη Θεσσαλονίκη μαζί τους οι προσφυγές, που ήξεραν τη συνταγή από την Κωνσταντινούπολη, επισημαίνει η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Προφήτης Ηλίας» Έλενα Κουκουμέρια, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήδεων.

Στην αρχή δεν ήταν πλεχτό αλλά διπλωμένο στα τέσσερα, συμβολίζοντας τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και το Σταυρό. Αργότερα άλλαξε σχήμα και οι νοικοκυρές έφτιαχναν κουλούρες ή πλεξούδες και στόλιζαν με κόκκινα αβγά τις δημιουργίες τους.

«Η ονομασία του τσουρεκιού προέρχεται από την τουρκική λέξη “çorek” που υποδηλώνει ψωμί φτιαγμένο από ζύμη που περιέχει μαγιά. Εμείς οι αρτοποιοί μάθαμε από του παππούδες μας πως το τσουρέκι συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί το οποίο συμβόλιζε τη ζωή. Με την πάροδο των χρόνων, μπήκε στη ζύμη και το βούτυρο και τα αβγά», συμπληρώνει η κ. Κουκουμέρια.

Όπως εξηγεί η κ.Κουκουμέρια πλάι στο παραδοσιακό τσουρέκι και τις διάφορες παραλλαγές του έχουν πλέον προστεθεί τσουρέκια χωρίς γλουτένη, τσουρέκια για διαβητικούς, ή ακόμη και για vegans, προκειμένου να μην στερηθεί κανείς τη γλυκιά απόλαυση των ημερών.

«Παντρεύεται το παραδοσιακό τσουρέκι με το μοντέρνο, πασπαλισμένο με αμύγδαλο ή καλυμμένο με λευκή και μαύρη σοκολάτα. Για τους απαιτητικούς λάτρεις της παραδοσιακής καλοψημένης ζύμης υπάρχουν και τσουρέκια με κάστανο, με μαύρη ζάχαρη, ενώ έχουμε και παραγγελιές για vegans, για διαβητικούς και τσουρέκια χωρίς γλουτενη» εξηγεί.

Κι ενώ τα προηγούμενα χρόνια η εικόνα ως προς το πόσα κιλά τσουρέκια θα βγουν φρεσκοψημένα από τους φούρνους της Θεσσαλονίκης ανήμερα Μεγάλης Πέμπτης ήταν σαφής, φέτος, λόγω του κορονοϊού η κ. Κουκουμέρια είναι επιφυλακτική στις εκτιμήσεις της, επισημαίνοντας ότι η παραγωγή αναμένεται μειωμένη.