Η Σάνα Μάριν, απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, θα παραιτηθεί από την ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου. Πρόσθεσε ότι θα διατηρήσει την βουλευτική της ιδιότητα στη νέα βουλή που θα σχηματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.

«Κατέληξα στο συμπέρασμα ότι δεν θα επιδιώξω νέα εντολή επικεφαλής του SDP στο επόμενο συνέδριο του Σεπτεμβρίου. Θα ξεκινήσω τη δουλειά μου ως βουλευτής την ερχόμενη εβδομάδα και ευελπιστώ να μπορέσω να έχω και πιο ήρεμη ζωή» σχολίασε η Μάριν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα είναι υποψήφια πρόεδρος και δεν έχει δεχτεί κάποια πρόταση για θέση στο εξωτερικό.

Η Μάριν ηττήθηκε στις εκλογές της Κυριακής 2/4 σε μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε σε ποσοστά μικρότερα της μονάδας. Το κόμμα της ήρθε τρίτο με 19,9%, ποσοστό με το οποίο ωστόσο αύξησε τις έδρες που είχε έως τώρα στο κοινοβούλιο. Επόμενος πρωθυπουργός της χώρας, όπως όλα δείχνουν, θα είναι ο Πέτερι Όρπο, ηγέτης του κεντροδεξιού κόμματος «Εθνική Συμμαχία», το οποίο ήρθε πρώτο με 20,8%, αυξάνοντας κατά 3,6% το ποσοστό του σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές.

Εντυπωσιακή ήταν επίσης η άνοδος της ακροδεξιάς, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών ήρθε δεύτερο με 20,1%, το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει λάβει στην ιστορία του.

Πηγή: newsbeast.gr