Η Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο περιθώριο της ολομέλειας του ΕΚ στο Στρασβούργο, συζήτησε για τις υποκλοπές, το Μουντιάλ και την Κιβωτό του Κόσμου, παρουσία των ευρωβουλευτών Δημήτρη Παπαδημούλη και Κώστα Αρβανίτη.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε «να υπάρξει αποϊδρυματοποίηση, αλλά με κανόνες και ελέγχους» και σημείωσε ότι αν όσα καταγγέλλονται είναι αλήθεια, θα ζητήσει από το Ευρωκοινοβούλιο να αφαιρεθεί το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη από την Κιβωτό του Κόσμου.

Ο Κωστας Αρβανίτης πρόσθεσε ότι είναι λάθος να αναθέτεις σε ΜΚΟ και ιδιώτες την πρόνοια των παιδιών, ενώ χρειάζονται και αυστηροί έλεγχοι. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι «πρέπει να μειωθεί η παιδική φτώχεια σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά ειδικά στην Ανατολική Ευρώπη και στην Ελλάδα» και πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

Για τις υποκλοπές

Για το ζήτημα των υποκλοπών ο κ. Παπαδημούλης τόνισε ότι σε συνέχεια της επίσκεψης της Εξεταστικής Επιτροπής PEGA στην Αθήνα, το ευρωκοινοβούλιο δεν θα αφήσει το θέμα των παρακολουθήσεων και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει ενοποίηση των δικογραφιών, ανάθεση σε κορυφαίο δικαστικό λειτουργό ταχεία εκκαθάριση της υπόθεσης και να κληθούν τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν». Στη συνέχεια είπε ότι «υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι το παράνομο λογισμικό Predator λειτουργούσε σε πλήρη συνέργεια με την ΕΥΠ σε κτίριο της ΕΥΠ, με υπαλλήλους της ΕΥΠ που τους εκπαίδευαν Ισραηλινοί και συνεργάζονταν με υπαλλήλους του κ. Λαβράνου».

Ο Κώστας Αρβανίτης ανέφερε ότι το Ευρωκοινοβούλιο θα θέσει το ερώτημα γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδίωξε να γίνει επικεφαλής της ΕΥΠ. Ανέφερε επίσης ότι η επιτροπή LIBE του Ευρωκοινοβουλίου θα επισκεφτεί τη χώρα μας τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου για ζητήματα που αφορούν το Κράτους Δικαίου και τη δολοφονία Καραϊβάζ.

«Μπόλικη διαφθορά»

Αναφερόμενος στο Μουντιάλ που διεξάγεται στο Κατάρ, ο Δ. Παπαδημούλης κατήγγειλε ότι «το Κατάρ κίνησε ουρανό και γη για να πάρει αυτή τη διοργάνωση, με μπόλικη διαφθορά. Θέλουμε να πέσει φως σε αυτά που θέλουν οι αρχές του Κατάρ και της FIFA να κρύψουν, όπως είναι οι χιλιάδες νεκροί εργάτες». Επέκρινε προσωπικά στην αντιπρόεδρο του ΕΚ και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή η οποία φέρεται να είπε ότι «το Κατάρ είναι χώρα που σέβεται ιδιαίτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Έχουμε δουλεία, όχι απλά κακές συνθήκες εργασίας», είπε ο κ. Αρβανίτης προσθέτοντας ότι «αποτελεί νίκη της Αριστεράς και νίκη των προοδευτικών ευρωβουλευτών το ότι θα έχουμε ψήφισμα για το Κατάρ».

Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου.

Πηγή: newsbeast.gr