Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την εύρεση του εξαφανισμένου υποβρυχίου κοντά στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς οι αμερικανικές αρχές ανέφεραν ότι περιέχει οξυγόνο για ακόμη 40 ώρες, τη στιγμή που δεν έχει εντοπιστεί.

Σύμφωνα με το news.sky.com, η ακτοφυλακή των ΗΠΑ ανέφερε πως έχει ερευνήσει μια περιοχή 76.000 εκατοντάδων τετραγωνικών μιλίων, η οποία είναι μεγαλύτερη από την πολιτεία του Κονέκτικατ. Ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι έχει ξεκινήσει κατάδυση με τηλεχειριζόμενο όχημα (ROV) στην τελευταία γνωστή τοποθεσία του υποβρυχίου.

Επίσης, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ερευνών για την Εκμετάλλευση των Θαλασσών (IFERMER – Institut Français de Recherche pour l’Exploitation de la Mer) έστειλε το πλοίο Atalante με ρομποτικό βαθυσκάφος στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Το ερευνητικό πλοίο Atalante αναμένεται να φθάσει στον προορισμό του γύρω στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) αύριο Τετάρτη και θα ακολουθήσει η κατάδυση του ρομποτικού βαθυσκάφους.

Αξιωματούχος της γαλλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι μεταξύ των πέντε επιβαινόντων στο τουριστικό υποβρύχιο είναι ο 77χρονος Γάλλος εξερευνητής Πολ-Ανρί Ναρζολέ, διευθυντής υποβρύχιων ερευνών στην εταιρεία που έχει τα δικαιώματα για το ναυάγιο του Τιτανικού.

Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν, πριν το υποβρύχιο εξαφανιστεί στη θάλασσα:

Καθυστέρησε η δήλωση εξαφάνισης

Τα αμερικανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η ιδιοκτήτρια εταιρεία OceanGate Expeditions καθυστέρησε περίπου 8 ώρες να δηλώσει την εξαφάνιση του υποβρυχίου, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι ελπίδες διάσωσης.

Εντούτοις, ακόμη δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Δρ. Σάιμον Μπόξαλ, λέκτορας ωκεανογραφίας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, μίλησε στο BBC και είπε πως «ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες».

«Θα έχει ζέστη, θα είναι στενάχωρα», είπε για τις συνθήκες που θα επικρατούν μέσα στο υποβρύχιο, σημειώνοντας πως «δεν υπάρχει κάψουλα διαφυγής. Αν βγεις από το νερό σε αυτά τα βάθη θα συνθλίβεις, οπότε εξαρτώνται απόλυτα από το αν θα βρεθεί το υποβρύχιο».

Ακόμη, διευκρίνισε ότι είναι απίθανο το υποβρύχιο να βρίσκεται στην επιφάνεια και ότι μπορεί να έχει παγιδευτεί σε μέρος των συντριμμιών.

«Είναι μια τεράστια πρόκληση, που δεν έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στο παρελθόν», είπε καιθ πρόσθεσε πως «έχουν υπάρξει τραγικές περιπτώσεις στρατιωτικών υποβρυχίων που κάθονται στον πυθμένα της θάλασσας, όπου έχουν πολύ περισσότερους πόρους και πολύ περισσότερο διαθέσιμο οξυγόνο, αλλά σε αυτή την περίπτωση ο χρόνος είναι πολύ λίγος και οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες».

Πηγή: newsbeast.gr