Γράφει

ο Νίκος Δεμισιώτης

Δυστυχώς, αυτό που φοβούνταν και απεύχονταν οι οπαδοί της σκληρής μουσικής στη χώρα μας έγινε πραγματικότητα. Ένα καλοκαίρι που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα ήταν γεμάτο μουσικές, μπύρες και παρέες, ξαφνικά… έχασε τον ήχο του.

Release festival, Eject Festival και Athens Rocks «σίγησαν» και ήδη από την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν την ακύρωση των μουσικών εκδηλώσεων τους για το ερχόμενο καλοκαίρι, ανανεώνοντας το ραντεβού με τους οπαδούς για το καλοκαίρι του 2021!

Τα ελληνικά φεστιβάλ, ουσιαστικά, έκαναν αυτό που μερικές ημέρες πιο πριν είχαν κάνει τεράστια μουσικά φεστιβάλ του εξωτερικού όπως το Download Festival στη Μεγάλη Βρετανία και το Wacken Open Air στη Γερμανία.

Το πλήγμα για τον κόσμο της σκληρής μουσικής από την Covid-19 είναι ισχυρό. Μιλάμε, άλλωστε, για ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της παγκόσμιας μουσικής βιομηχανίας με εκατομμύρια εισιτήρια, χιλιάδες εργαζόμενους και βέβαια για εκατοντάδες συγκροτήματα για τα οποία οι συναυλίες είναι μια από τις βασικές πηγές εσόδων τους.

Για να αποκτήσετε μια ιδέα του μεγέθους για το οποίο μιλάμε, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, που εξιδανικεύεται σε ρεπορτάζ για την οικονομία, τις επενδύσεις, τη βιομηχανία και το εμπόριο, ειδικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι απώλειες στη μουσική βιομηχανία ενδέχεται να φτάσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια και ίσως τελικά να τα ξεπεράσουν!

Όπως είναι απόλυτα φυσιολογικό τα ελληνικά συγκροτήματα που συμμετέχουν τόσο στα εγχώρια φεστιβάλ όσο (κυρίως) και σε εκείνα του εξωτερικού δεν μπόρεσαν να μείνουν ανεπηρέαστα και ήδη μετράνε τις απώλειες και «ζυγίζουν» τις ζημιές τους, από αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση.

Ο Σάκης Τόλης, ο εμβληματικός frontman των Rotting Christ, οι οποίοι είναι το απόλυτο εξαγώγιμο «προϊόν» της χώρας μας σε ότι αφορά την σκληρή μουσική και οι άνθρωποι που όχι απλά σύστησαν το black metal στο ευρύτερο ελληνικό κοινό αλλά αγαπήθηκαν και σε χώρες που παραδοσιακά έχουν τέτοιου είδους ακούσματα, όπως οι Σκανδιναβικές, μίλησε στο newsbeast.gr για το πως βιώνει ο ίδιος τη δυσάρεστη κατάσταση που δημιουργήθηκε, τις επιπτώσεις από το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού στη μουσική, τον «μακρύ πόλεμο» για τον οποίο θα πρέπει να προετοιμαστούν οι καλλιτέχνες αλλά και τη «νέα καλή μουσική» που υπόσχεται στους ανθρώπους που ακούνε το μεγαλύτερο ελληνικό συγκρότημα.

– Καλησπέρα Σάκη, πώς περνάτε αυτές τις δύσκολες ημέρες και πώς κύλησε το διάστημα εντός καραντίνας με δεδομένο πως τα μέλη ενός συγκροτήματος όπως οι Rotting Christ βρίσκονται, υπό φυσιολογικές συνθήκες, σε μια διαρκή κίνηση.

Θα έλεγα σαν το λιοντάρι στο κλουβί! Μετά από τρία χρονιά συνεχούς κίνησης ανά την υφήλιο βρέθηκε μια πρωτεΐνη να κάνει αυτό που ούτε στα χειρότερα μας όνειρα δεν είχαμε σκεφτεί: Να μας κρατήσει σπίτι ανενεργούς συναυλιακά!

Μέτα το πρώτο σοκ, πάντως, μπορώ να πω ότι άρχισε να δουλεύει και λίγο θετικά όλη αυτή η απομόνωση μιας που μετά από αρκετό καιρό αρχίσαμε να εμβαθύνουμε σε πολλές αξίες της ζωής που ο ξέφρενος ρυθμός δεν μας είχε επιτρέψει ως τότε να εκτιμήσουμε. Επίσης το γεγονός ότι δυο μέρες πριν το lockdown θα ήμασταν στις ΗΠΑ όπου θα αρχίζαμε την Αμερικάνικη περιοδεία, μας κάνει να νιώθουμε και λίγο τυχεροί! Όσο για το πως περνάμε έχω την αίσθηση ότι δεν θα ενδιαφέρει και πολύ τον κόσμο…

– Είναι μια δημιουργική περίοδος αυτή για σένα ή σε εμποδίζει από το να γράψεις και να συνθέσεις νέα τραγούδια;

Θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που έχω σαν όπλο σε οποιαδήποτε δύσκολη δοκιμασία της ζωής μου την κιθάρα και την σύνθεση. Οπότε έπιασα το… όπλο μου και άρχισα να μάχομαι. Σώθηκα!

– Πόσο ισχυρό ήταν το πλήγμα που δέχθηκε ο χώρος γενικά αλλά και συγκεκριμένα οι Rotting Christ;

Τόσο ισχυρό ώστε πολλοί συνεργάτες μου ανά την υφήλιο να αρχίσουν να σκέφτονται σαν «Plan B» ακόμη και την αλλαγή επαγγελματικού προσανατολισμού! Υπάρχουν τραγικές ιστορίες εκεί έξω αλλά και εδώ μέσα, στην Ελλάδα, που εύχομαι να μην συνεχιστούν και πάνω απ’ όλα να πρυτανέψει η ψυχραιμία και η αξιοπρέπεια. Θλίβομαι πραγματικά που ο κλάδος μας θα επανέλθει τελευταίος στην περίφημη «κανονικότητα», οπότε έχουμε άλλη μια μεγάλη πρόκληση να αντιμετωπίσουμε. Σαν άνθρωποι της τέχνης, όμως, θα το παλέψουμε με τον δικό μας μοναδικό τρόπο.

Όσο για εμάς μετά την ακύρωση 78 συναυλιών μέσα στο 2020 μπορώ να πω με σιγουριά ότι βιώνουμε αυτή την κατάσταση και μάλιστα σε extrem μορφή μιας που το 90% των συναυλιών είναι εκτός του ελλαδικού χώρου και νομίζω ότι θα αργήσουμε να ξαναπετάξουμε και εάν το κάνουμε δεν θα επιθυμούσα να δω ταν εαυτό μου θύμα των υπερβολικών μέτρων που θα έχουν παρθεί, ασκούμενων πολλές φορές από κομπλεξικούς ανθρώπους. Αλλά πίστεψέ με έχουμε περάσει και δυσκολότερα. Οι ρίζες μας ξεκινούν στα τέλη της δεκαετίας του ‘80… με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, γι’ αυτούς που γνωρίζουν, οπότε ότι δεν μας σκοτώνει μας κάνει πιο δυνατούς!

Θα το παλέψουμε κάτω από οποιαδήποτε συνθήκη όπως το έχουμε παλέψει ήδη στα 30 χρόνια ενασχόλησής μας με την σκηνή.

– Είχατε κανονίσει συναυλίες ή άλλα events (μην ξεχνάμε πως θεωρητικά, τουλάχιστον, εσείς είστε ακόμη σε φάση προώθησης, του «The Heretics», του τελευταίου σας δίσκου) τα οποία αναβλήθηκαν ή ακυρώθηκαν; Υπάρχει σχεδιασμός για την επόμενη ημέρα;

Οι ακυρωμένες συναυλίες όπως σου είπα είναι πολλές και όλοι προσπαθούν να τις μεταφέρουν μέσα στο 2021…Κάτι μου λέει, όμως, πως και το 2021 δεν θα είναι και τόσο ρόδινα τα πράγματα για εμάς οπότε θα πρέπει να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο. Για πρώτη φορά ελπίζω να είμαι λάθος στα λεγόμενά μου!

– Οι πωλήσεις των προϊόντων σας πώς πηγαίνουν; Οι οπαδοί του συγκροτήματος σας στηρίζουν σε αυτή τη δύσκολη φάση με δεδομένο πως ουσιαστικά έχετε μείνει χωρίς δουλειά και άρα πηγές εσόδων;

Καταρχάς δεν βλέπω τον κόσμο που αγαπάει και ακολουθεί την μπάντα μας σαν οπαδούς αλλά σαν συνταξιδιώτες σε αυτό το μαγικό μονοπάτι που έχουμε διαλέξει. Είμαστε και εμείς από αυτούς και δεν θα δεχόμασταν οποιοδήποτε έρανο η έκτακτο βοήθημα από αυτούς όσο και εάν έχουν προσφερθεί να το κάνουν. Ήδη μας έχουν στηρίξει πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Δεν χρειάζεται να πιέζουμε καταστάσεις αυτές τις δύσκολες μέρες αφού γνωρίζουμε ότι και οι ίδιοι θα αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα αυτές τις ώρες. Νομίζω ότι εμείς τους χρωστάμε μια καλή νέα μουσική!

– Στα τέλη Μαρτίου πήρες μια πολλή όμορφη πρωτοβουλία και ανακοίνωσες πως θα δωρίσεις στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα έσοδα από τις πωλήσεις ενός t -shirt της μπάντας. Πες μου δυο πράγματα για την ιδέα αυτή και για το πως εξελίχθηκε τελικά;

Ναι, προτίμησα να δώσω από το να ζητήσω μιας που αυτό έκρινα σαν σωστό αυτές τις δύσκολες και άγριες εποχές που ζούμε σαν ανθρωπότητα. Δεν έλαβε και καθολικής αποδοχής αυτή η πρωτοβουλία θα έλεγα αλλά να σου πω την αλήθεια εγώ νιώθω ότι έπραξα κατά τον δαίμονα εαυτού!

– Ένα μήνυμα που θα ήθελες να στείλεις στους οπαδούς των Rotting Christ;

NON SERVIAM… ξέρουν αυτοί!