Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αντέδρασε με οργή απευθυνόμενος προς τον υποψήφιο των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ μιας παγκόσμιας προσπάθειας προκειμένου να προσφερθούν 20 δισεκατομμύρια δολάρια στη Βραζιλία για να τερματίσει την αποψίλωση του Αμαζονίου ειδάλλως να αντιμετωπίσει «οικονομικές συνέπειες».

Ο Μπολσονάρου έγραψε στο Facebook ότι ερμηνεύει το σχόλιο του Μπάιντεν κατά τη διάρκεια του προεδρικού ντιμπέιτ ως μια απειλή για οικονομικές κυρώσεις, εάν η Βραζιλία δεν αποδεχθεί την προσφορά.

Ο Μπολσονάρου έγραψε στα πορτογαλικά και τα αγγλικά ότι δεν αποδέχεται «δωροδοκίες» ή «δειλές απειλές».

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε, επίσης, ότι η Βραζιλία έχει αναλάβει δράση για την αποψίλωση και επαναβεβαίωσε πως θεωρεί το ενδιαφέρον άλλων χωρών για τον Αμαζόνιο ως οικονομικά υποκινούμενο και μια απόπειρα να υπονομεύσουν την κυριαρχία της Βραζιλίας.

«Η απληστία ορισμένων χωρών προς τον Αμαζόνιο είναι κάτι το ευρέως γνωστό», τόνισε ο Μπολσονάρου.

«Εντούτοις, η σαφής επίδειξη αυτή της απληστίας από κάποιον που είναι υποψήφιος για τον προεδρικό θώκο της χώρας του είναι μια ξεκάθαρη ένδειξη της περιφρόνησης για την εγκάρδια και αποδοτική συνύπαρξη μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών».

Στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπολσονάρου έχει ανοικτά δηλώσει ότι θαυμάζει τον Τραμπ και επιδίωξε να συμμαχήσει η Βραζιλία με τη διοίκηση Τραμπ, με τους δύο ηγέτες να επιθυμούν να εμβαθύνουν τις εμπορικές σχέσεις των χωρών τους.

– O candidato à presidência dos EUA, Joe Biden, disse ontem que poderia nos pagar U$ 20 bilhões para pararmos de “…

Δημοσιεύτηκε από Jair Messias Bolsonaro στις Τετάρτη, 30 Σεπτεμβρίου 2020

Στο χθεσινό ντιμπέιτ, ο Μπάιντεν είπε ότι η Βραζιλία αποτελεί παράδειγμα του πώς ο Τραμπ «δεν έχει καμία σχέση με την εξωτερική πολιτική».

«Το τροπικά δάση της Βραζιλίας καταστρέφονται», ανέφερε ο Μπάιντεν.

«Εγώ θα… επιβεβαίωνα ότι θα συγκεντρώναμε τις χώρες του κόσμου για να βρουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια και να πουν: «Ορίστε 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Σταματήστε να καταστρέφετε το δάσος. Κι αν δεν το κάνετε, θα έχετε σημαντικές οικονομικές συνέπειες».

Ο Μπολσονάρου ολοκλήρωσε την ανάρτησή του, στην αγγλική γλώσσα, απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν αλλά με λάθος όνομα.

«Τι ντροπή, κύριε Τζον Μπάιντεν! Τι ντροπή!».

Πηγή: newsbeast.gr