Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί τη μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια και να παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα συνεδριάσει την Παρασκευή (3/3). Την Πέμπτη (2/3) συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, στην οποία θα δώσει το παρών και ο ίδιος ο Παύλος Πολάκης καθώς είναι μέλος της. Η Πολιτική Γραμματεία θα αποφανθεί επισήμως αν θα τεθεί εκτός ψηφοδελτίων ο βουλευτής Χανίων, ενώ η Επιτροπή Δεοντολογίας θα αποφασίσει την ποινή του.

Το κλίμα στην πολύωρη συνεδρίαση (κράτησε περίπου 4 ώρες) του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ ήταν βαρύ, έπειτα απ΄ όσα έχουν διαδραματιστεί μετά τις τελευταίες του αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που στοχοποιούν δημοσιογράφους και δικαστικούς μετά την καταδικαστική απόφαση εναντίον του πρώην υπουργού Νίκου Παππά.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του κόμματος Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη διαγραφή του βουλευτή. Θυμίζουμε ότι ήδη τον καθαίρεσε από τομεάρχη Διαφάνειας (τη θέση του πήρε ο Γιάννης Ραγκούσης) και τον θέτει εκτός ψηφοδελτίων ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών.

Το κλίμα εις βάρος του κ. Πολάκη είχε φανεί από νωρίς στο Εκτελεστικό Γραφείο, αφού πρωτοκλασάτα στελέχη προσερχόμενα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος δήλωσαν σε συνομιλία που είχαν με δημοσιογράφους ότι «το σήριαλ Πολάκη πρέπει να τελειώσει εδώ, πρέπει να υπάρξει διαγραφή του από το κόμμα ώστε να προχωρήσουμε ανεπηρέαστοι στον δρόμο προς τις κάλπες». Προσέθεταν δε με νόημα ότι «έχουμε δει και στο παρελθόν τον κ. Πολάκη να προχωρά σε ατοπήματα, να τον καλούμε ακολούθως να δώσει εξηγήσεις και να μας λέει ότι είναι η τελευταία φορά που κινείται κατ’ αυτό τον τρόπο και δεν θα το ξανακάνει. «Πάντα όμως προχωρούσε και σε μια νέα ανάρτηση ή δήλωση που μας δημιουργούσε πρόβλημα» προσθέτουν.  

Η απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Εκτελεστικό γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ

Το Εκτελεστικό Γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ, μετά το τέλος της συνεδρίασης, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως είναι ομόφωνη η εισήγηση για μη συμμετοχή του Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια, ενώ η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να παραπέμψει τον βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας χαρακτηρίζεται ως «ορθή και επιβεβλημένη».

Αναλυτικά η ανακοίνωση: «Η απόφαση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να παραπεμφθεί ο σύντροφος Παύλος Πολάκης, μετά την κρίση που προκάλεσαν οι πρόσφατες αναρτήσεις του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην Επιτροπή Δεοντολογίας ήταν ορθή και επιβεβλημένη.

Θα κριθεί από αυτή, με ηρεμία, ψυχραιμία και δικαιοσύνη, όπως αρμόζει σε ένα δημοκρατικό κόμμα, που διέπεται από κανόνες και αρχές.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος πριν τη κρίσιμη μάχη, είναι να προστατεύσουμε το κόμμα από τη τοξικότητα και τη διαστρέβλωση του αντιπάλου.

Προτεραιότητα όλων των στελεχών του κόμματος είναι η μάχη και η νίκη στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Η νίκη όμως απαιτεί από όλους όσους δίνουμε τη μάχη στη πρώτη γραμμή, πολιτική εμπιστοσύνη και ενότητα.

Απαιτεί καθαρές διατυπώσεις και καθαρές θέσεις. Τις συλλογικές θέσεις.

Απαιτεί να βάζουμε το εμείς πάνω από το εγώ. Και απαιτεί να μη δίνουμε τις κρίσιμες ώρες δικαιώματα αντίπαλο.

Στη συλλογική μας λειτουργία δεν νοούνται τελεσίγραφα. Δε νοείται η αμφισβήτηση της συλλογικής μας θέλησης να συγκρουστούμε με τους παρακρατικούς μηχανισμούς και την πολιτική λεηλασίας της κοινωνίας που εφαρμόζει το καθεστώτος Μητσοτάκη.

Σε αυτό το πλαίσιο το Εκτελεστικό Γραφείο ομοφώνως εισηγείται στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, που θα συνεδριάσει μεθαύριο Πέμπτη, τη μη συμμετοχή του συντρόφου Παύλου Πολάκη στα ψηφοδέλτια κόμματος ενόψει της επόμενης κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης.

Υπογραμμίζουμε τέλος ότι συλλογικά θα σταθούμε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εισαγγελικής παρέμβασης και ποινικοποίησης των πολιτικών απόψεων, όσο και αν διαφωνεί κανείς μαζί τους».

Τα σενάρια για την τύχη του Πολάκη και πού ποντάρει ο ίδιος

Τώρα, όσον αφορά την παραπομπή του Κρητικού βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, οι επιλογές για την απόφαση που θα παρθεί εναντίον του είναι τέσσερις:

  • Αναστολή της ιδιότητάς του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. για έναν χρόνο).
  • Διαγραφή από το κόμμα (που είναι και η βαρύτερη ποινή)
  • Σύσταση
  • Επίπληξη

Να σημειωθεί ότι για τα δύο πρώτα ενδεχόμενα πρέπει να υπάρξει πλειοψηφία 2/3 στην αρμόδια Επιτροπή Δεοντολογίας, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πλειοψηφήσουν τα 10 από τα 15 μέλη της.

Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Πολάκης ποντάρει μάλλον στην αναστολή της κομματικής του ιδιότητας για π.χ. έναν χρόνο (αφού ούτως ή άλλως δεν θα είναι υποψήφιος βουλευτής στις επικείμενες εκλογές) ώστε να μπορέσει να επιστρέψει αργότερα.

Ζητούν επανεξέταση της περίπτωσης

Σύριζα

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί είναι αυτοί μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν από τον κ. Τσίπρα να επανεξετάσει τη θέση του κατά του κ. Πολάκη, προκειμένου να μην υπάρξει εσωκομματικός εμφύλιος, αφού ο βουλευτής μπορεί να έχει πολέμιους, έχει όμως και φανατικούς υποστηρικτές. Ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετράει αυτές τις ώρες τις επιπτώσεις που θα έχει η όποια απόφαση.

Δεν θέλει πάντως να δείξει πως εκβιάζεται από κανέναν. Μιλώντας νωρίτερα σήμερα στο τέταρτο συνέδριο που διοργανώνει το ygeiamou.gr και το «Πρώτο Θέμα», με τίτλο «Σύγχρονο Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον Άνθρωπο», ανέφερε πως «εγώ αποφάσισα την παραπομπή και την καθαίρεση του από την θέση του τομεάρχη» και πρόσθεσε ότι «εγώ κρίνω το μέτρο και το βαθμό της αξιολόγησης των πράξεων που εκθέτουν το κόμμα μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει διαδικασίες και όργανα». Παράλληλα, σημείωσε πως «έχω ευθύνη να προστατέψω το κόμμα μου αλλά να προχωρήσω προς τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές. Η ζημιά είναι ότι ασχολούμαστε με το θέμα Πολάκη επί 24 – 48 ώρες, αντί για τις προγραμματικές μας θέσεις».

Με βάση αυτά που είπε ο κ. Τσίπρας, προς στιγμήν ανέκυψε διαδικαστικό ζήτημα. Από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος δήλωνε πως «δεν θα ασχοληθεί το όργανο του κόμματος με την παραπομπή Πολάκη. Έχει ήδη αποφασιστεί από εμένα η παραπομπή του, σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ», τί νόημα είχε να συνεδριάσει το Εκτελεστικό Γραφείο το απόγευμα; Ωστόσο, πηγές του κόμματος ανέφεραν ότι τύποις ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να παραπέμπει στελέχη στο πειθαρχικό, αλλά θα γινόταν και σχετική συζήτηση στο Εκτελεστικό Γραφείο για να μην δοθεί η εντύπωση ότι λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην των οργάνων.

Αλλαγή ατζέντας

Ο Αλέξης Τσίπρας και η Πόπη Τσαπανίδου

Πάντως από αύριο ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να αλλάξει ατζέντα καθώς αναμένεται στις 18:30 το απόγευμα να παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και θα συμμετάσχουν σε αυτή η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος Έφη Αχτσιόγλου, ο τομεάρχης Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η ομότιμη καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης.

Πηγή: newsbeast.gr