Τις τελικές αποφάσεις για την χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους από την 1η Ιουνίου αναμένεται να λάβει σήμερα η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Οι ειδικοί θα αποφασίσουν σε ποιους χώρους θα καταργηθούν και σε ποιους η μάσκα θα μείνει υποχρεωτική από την πρώτη μέρα του καλοκαιριού.

Σύμφωνα και με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, η μάσκα θα μείνει σίγουρα σε κάποιους εσωτερικούς χώρους και αυτοί δεν είναι άλλοι από τα νοσοκομεία, τα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ, υπάρχει αγωνία για τα σχολεία.

Εξετάζεται επίσης σοβαρά το ενδεχόμενο να παραμείνει στις σχολικές μονάδες μέχρι να λήξει η χρονιά στις 15 Ιουνίου και να ολοκληρωθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ερώτημα παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τη χρήση της μάσκας στα αεροπλάνα. Εκεί, τα πράγματα δεν είναι και τόσο ξεκάθαρα καθώς υπάρχουν χώρες που επιθυμούν να παραμείνει υποχρεωτική και άλλες όχι. Πάντως, υπάρχει ευρωπαϊκή σύσταση που αναφέρει ότι από τις 16 Μαΐου στα αεροπλάνα η μάσκα δεν είναι υποχρεωτική. Παρόμοια θα είναι η κατάσταση και για τα ακτοπλοϊκά ταξίδια.

Πάντως, όπως τονίζουν οι ειδικοί, η μάσκα πλέον γίνεται προσωπική υπόθεση του καθενός από εμάς. Ακόμα και τώρα που κινούμαστε κατά κύριο λόγο σε ανοικτούς χώρους εναπόκειται στον καθένα από εμάς να κρίνει αν πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του και τους γύρω του ειδικά σε χώρους που υπάρχει συνωστισμός.