Όπως επισήμανε με σημερινές (21/04) δηλώσεις ο πρώην επικεφαλής της BP, Τζον Μπράουν, η τιμή του πετρελαίου θα παραμείνει χαμηλή για κάποιο διάστημα καθώς η προσφορά ξεπερνά τη ζήτηση και η σημερινή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θυμίζει τον κορεσμό της δεκαετίας του 1980.

Χθες, οι τιμές του αμερικανικού αργού υποχώρησαν κάτω από το 0 δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία, με τα futures Μαΐου για το πετρέλαιο των ΗΠΑ να βυθίζονται στα -37,63 δολάρια το βαρέλι, αν και οι τιμές επέστρεψαν σήμερα σε θετικό έδαφος.

Ο Μπράουν, που ήταν επικεφαλής της BP από το 1995 έως το 2007, δήλωσε ότι οι αρνητικές τιμές είναι αμερικανικό ζήτημα λόγω της έλλειψης αποθηκευτικού χώρου, αν και σημείωσε ότι η παγκόσμια ζήτηση συνεχίζει να είναι χαμηλή λόγω κορονοϊού, ενώ η παραγωγή παραμένει υψηλή.

«Οι τιμές θα είναι πολύ χαμηλές και νομίζω ότι θα παραμείνουν χαμηλές και πολύ ευμετάβλητες για αρκετό χρόνο», δήλωσε ο Μπράουν στο BBC. «Παράγεται ακόμα πολύ πετρέλαιο που αποθηκεύεται και δεν χρησιμοποιείται», πρόσθεσε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Αυτό θυμίζει πολύ την εποχή στα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν ήταν ακριβώς η ίδια κατάσταση -υπερβολικά πολλή πρόσφορά, πολύ λίγη ζήτηση και οι τιμές πετρελαίου παρέμειναν χαμηλές για 17 χρόνια», συμπλήρωσε.

Ο κορεσμός της αγοράς τη δεκαετία τoυ 1980 -όταν οι τιμές καταβαραθρώθηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 1980- οδήγησαν τελικά σε γεωπολιτικούς τριγμούς σε όλο τον κόσμο: η Σοβιετική Ένωση κατέρρευσε το 1991 ενώ η Αλγερία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολιτική κρίση που οδήγησε σε ένα αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

Πηγή: newsbeast.gr