Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι αναμένεται να επισκεφτεί για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια τη Συρία και την Τουρκία, με αφορμή τους καταστροφικούς σεισμούς που σημειώθηκαν.

Αυτή η επίσκεψη «είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης από την Αίγυπτο προς αυτές τις δύο αδελφές χώρες μετά τον σεισμό» της 6ης Φεβρουαρίου που σκότωσε σχεδόν 46.000 ανθρώπους στην Τουρκία και τη Συρία, ανέφερε η ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου. Η επίσκεψη Σούκρι στην Δαμασκό θα είναι η πρώτη επίσκεψη Αιγύπτιου υπουργού Εξωτερικών μετά την έναρξη του συριακού εμφυλίου το 2011.

Στον απόηχο των καταστροφικών σεισμών, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι είχε τηλεφωνήσει στον Σύρο ομόλογό του Μπασάρ αλ Άσαντ, μια άνευ προηγουμένου συνομιλία μεταξύ των δύο αρχηγών κρατών.

Στη συνέχεια, ο Σίσι τηλεφώνησε στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον πρώην μεγάλο αντίπαλό του, με τον οποίο είχε ανταλλάξει την πρώτη του χειραψία τον Νοέμβριο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου στο Κατάρ.

Τηλεφωνικά συνομίλησαν και οι επικεφαλής της αιγυπτιακής και της συριακής διπλωματίας.

Ο Άσαντ έχει απομονωθεί διπλωματικά, ιδιαίτερα από την αραβική σκηνή –η Συρία εξακολουθεί να είναι αποκλεισμένη από τον Αραβικό Σύνδεσμο με έδρα το Κάιρο– μετά την έναρξη της καταστολής μιας λαϊκής εξέγερσης που ξέσπασε το 2011, η οποία μετατράπηκε σε εμφύλιο πόλεμο.

Όμως, μετά τον σεισμό που κατέστρεψε τη Συρία και την Τουρκία, οι αραβικές χώρες ξεκίνησαν ξανά επαφές και έστειλαν βοήθεια στη Δαμασκό, η οποία θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί την τραγωδία για να ξεφύγει από τη διπλωματική της απομόνωση, εκτιμούν αναλυτές.

Πηγή: newsbeast.gr