Τα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται και οι κανόνες συμπεριφοράς που ακολουθούν τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας είναι αδιαμφισβήτητα από τα πιο αυστηρά. Οι κανόνες, δε, για τους ανθρώπους που συναντούν την ίδια τη βασίλισσα είναι ακόμη πιο αυστηροί και καθόλου ευέλικτοι.

Ο πιο κοινότυπος από αυτούς, λοιπόν, λέει ότι ο καθένας πρέπει να αναφέρεται στη μονάρχη με τον επίσημο τίτλο της, και όχι με το μικρό της όνομα, όπως συμβαίνει με την οικογένειά της. Ένας κανόνας που ισχύει για όλους, από πολιτικούς και αρχηγούς κρατών ακόμη και μονάρχες άλλων χωρών.

Ωστόσο, σε όλη την ιστορία της μοναρχίας της βασίλισσας Ελισάβετ υπήρξε μία και μοναδική εξαίρεση στον συγκεκριμένο κανόνα με ένα μόνο άτομο που την αποκαλούσε με το μικρό της όνομα, παραβαίνοντας κάθε πρωτόκολλο και κανόνα, ακόμη κι αν δεν αποτελούσε μέρος της οικογένειάς της.

Αυτός δεν ήταν άλλος από το Νέλσον Μαντέλα. Ο πρώην πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής αποκαλούσε την αυτού μεγαλειοτάτη με το όνομά της, ενώ όταν κάποιος τον διόρθωνε γι’ αυτό του το «παραστράτημα» έδειχνε πάντα σαστισμένος και απαντούσε «αφού και εκείνη με αποκαλεί Νέλσον!».

Ο ηγέτης της Νοτίου Αφρικής, κάθε φορά που βρισκόταν με την βασίλισσα Ελισάβετ, την αποκαλούσε με το μικρό της όνομα, καθώς απολάμβανε μια ζεστή και ασυνήθιστη, για τα δεδομένα, φιλία μαζί της, παραβιάζοντας, έτσι, το βασιλικό έθιμο.

Μάλιστα, η πρώην βοηθός του Μαντέλα είχε αποκαλύψει κάποια οικεία εικόνα ανάμεσα στα δύο πρόσωπα γράφοντας ότι «σε μια επίσκεψη στη Βρετανία, με εντυπωσίασε η θερμή φιλία μεταξύ εκείνου και της Βασίλισσας».

Δεν ήταν λίγες οι φορές, μάλιστα, που ένιωθε τόσο άνετα μαζί της ώστε να σχολιάζει ακόμη και το βάρος της λέγοντας «Ω, Ελισάβετ, έχετε χάσει βάρος!».

Πηγή: newsbeast.gr