Τα πολύπλοκα συστήματα ποταμών της Ισλανδίας εξερευνά στο νέο του βιβλίο ο Αμερικανός φωτογράφος και καλλιτέχνης, Κρις Μπέρκαρντ, ο οποίος αναζητά και αναδεικνύει άγριους, απομακρυσμένους προορισμούς και ιδιόμορφα τοπία.

Με τίτλο «At Glacier’s End» (Στην Άκρη του Παγετώνα) το βιβλίο 145 σελίδων συνθέτουν εκπληκτικές αεροφωτογραφίες που τραβήχτηκαν από ένα μικρό αεροπλάνο Cessna που πετούσε στα 1.000 έως 6.000 πόδια πάνω από το έδαφος. Από την πλεονεκτική αυτή θέση προβάλλονται τα απόκοσμα τοπία της Ισλανδίας τόσο από περιβαλλοντική όσο και ιστορική άποψη, αναφέρει το ΑΠΕ.

«Τα παγετώδη ποτάμια στην Ισλανδία είναι πίνακες αφηρημένης τέχνης» αναφέρει ο φωτογράφος και καλλιτέχνης με έδρα την Καλιφόρνια στην περιγραφή του βιβλίου.

«Φαίνεται προφανές ότι προστατεύονται αυτά τα άγρια και εκπληκτικά ποτάμια, αλλά η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι σε πολλά έχουν κατασκευαστεί φράγματα, κυρίως για την παροχή ενέργειας σε εργοστάσια παραγωγής αλουμινίου. Ένα μαζικό κίνημα προστασίας είναι σε εξέλιξη για τη διατήρηση αυτών των ποταμών, αλλά θα το πετύχει;» υπογραμμίζει.

Στις σελίδες του βιβλίου φιλοξενείται κείμενο του συγγραφέα ιστοριών περιπέτειας Ματ ΜακΝτόναλντ, ο οποίος αναζητά τα μονοπάτια του νερού πίσω στην ιστορία και επισημαίνει τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν τα ποτάμια συστήματα της Ισλανδίας. Προσωπικά ανέκδοτα του Κρις Μπέρκαρντ περιλαμβάνονται επίσης στο βιβλίο.

Το «At Glacier’s End» ανοίγει με πρόλογο του φωτογράφου και καλλιτέχνη και μία ιστορία προστασίας του περιβάλλοντος που εκπλήσσει.

«Μεγάλωσα σε ένα πολύ συντηρητικό σπίτι και η έννοια της οικολογίας ήταν στο μυαλό μου, ένας 80χρονος τύπος με μεγάλο χακί καπέλο. Δεν αντιλαμβανόμουν ότι όλοι μπορούσαν να προστατεύσουν και να υποστηρίξουν τα μέρη που αγαπούν απλώς και μόνο με το να τα μοιράζονται – συνειδητοποίησα ότι με τη δουλειά μου μπορώ πραγματικά να υπερασπιστώ τα μέρη, για τα οποία νοιάζομαι» εξηγεί.

Στο τελευταίο κεφάλαιο υπογραμμίζονται τα διάφορα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία ενός εθνικού πάρκου στα Υψίπεδα της Ισλανδίας και το πόσο σημαντικά είναι τα παγετώδη συστήματα ποταμών σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Πηγή: newsbeast.gr