Μεγάλος θα είναι, όπως αναμενόταν άλλωστε, ο αντίκτυπος από την κορονοϊό στην μεταγραφική αγορά, όπως αναφέρει η KPMG (συμβουλευτική εταιρεία με έδρα την Ολλανδία) προσπαθώντας να μελετήσει το μέγεθος των συνεπειών στην αξία των παικτών, σημειώνοντας μάλιστα ότι σε περίπτωση διακοπής των  πρωταθλήματος στην Ευρώπη, θα χαθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ αξίας ποδοσφαιριστών.

Οι μεταγραφές αναμένεται να μειωθούν δραματικά όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, με τους συλλόγους σε ολόκληρη την ήπειρο να αντιμετωπίζουν τεράστιες απώλειες ως αποτέλεσμα οριστικής διακοπής των πρωταθλημάτων.

Οι κορυφαίες κατηγορίες στην Αγγλία, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία παραμένουν δεσμευμένες να προσπαθήσουν να ολοκληρώσουν τις σεζόν 2019/20, ώστε να μπορούν να τιμήσουν τεράστιες τηλεοπτικές συμβάσεις και να ελαχιστοποιήσουν την οικονομική αποτυχία.

Η KPMG εκτιμά ότι τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, όπου έχει τελειώσει η σεζόν, θα μπορούσαν να χάσουν τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ  εάν τα πρωταθλήματα δεν μπορούν να ολοκληρωθούν.

Στην προσπάθειά της για την συγκεκριμένη έρευνα, που περιελάμβανε εκτός από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, επίσης Βέλγιο, Ολλανδία Πορτογαλία, Τουρκία και την Championship της Αγγλίας, συνολικά 4.183 παίκτες, εντόπισε παράγοντες που θα επηρεάσουν την τιμή του παίκτη, όπως η οικονομική διαθεσιμότητα, η διάρκεια των συμβολαίων, η ηλικία, η ανάπτυξη των ακαδημιών, προκειμένου να ερμηνεύσει τις διακυμάνσεις της αγοράς.

Εξετάστηκαν δύο δυνατότητες: επιστροφή στο παιχνίδι ή οριστική διακοπή.   Στη χειρότερη περίπτωση, όπως αναφέρθηκε, η αξία των παικτών στην Ευρώπη θα μειωθεί κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτός είναι ο αριθμός που έχει εκτιμήσει η KPMG, ως επίδραση της ακύρωσης των πρωταθλημάτων στην τιμή των παικτών: 26,5% της αξίας.

Ένα τεράστιο μέγεθος, δηλαδή περισσότερο από ένα τέταρτο. Και αν φυσικά η Premier League  θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά σε ποσοστιαία βάση, ωστόσο, η La Liga θα υποφέρει περισσότερο, με πτώση σχεδόν του ενός τρίτου.

Η κατάσταση θα βελτιωνόταν σαφώς αν γινόταν επιστροφή στα πρωταθλήματα: Η απώλεια θα διευθετηθεί περίπου 6,5 δισεκατομμύρια ακόμη και αν τα πρωταθλήματα στην Τουρκία και στην αγγλική Championship θα υποφέρουν περισσότερο.

Σίγουρα οι περισσότερες από αυτές τις απώλειες θα ήταν στους ώμους των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων.  Σε περίπτωση που δεν ολοκληρώνονταν τα πρωταθλήματα η Εϊμπαρ θα ήταν η ομάδα που θα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες , αφού η αξία της ομάδας της θα μειωνόταν κατά 36,6%.  Από τους μεγάλους συλλόγους η Ντόρτμουντ, εξαιτίας των μεγάλων σε διάρκια συμβολαίων και των νέων παικτών που έχει θα είχε τις λιγότερες απώλειες (21%).

Η κατάσταση αλλάζει πολύ αν εξετάσουμε αντ ‘αυτού, το σενάριο της επιστροφής. Η ομάδα που θα χάσει περισσότερο είναι ο Πάντενμπορν, στην Bundesliga, ενώ η πιο κερδισμένη από τα μεγάλα πρωταθλήματα θα ήταν η Σάλκε.   Αλλά οι απώλειες σε γενικές γραμμές είναι πολύ σημαντικές για όλους.

Για παράδειγμα ο Μέσι  έχει χάσει το 28% της αξίας του , δηλαδή 44 εκατομμύρια ευρώ, ξεπερνώντας τον Μπαπέ που έχασε 42,9. Και στο βάθρο  των απωλειών ο Χάαλαντ φτάνει με 37 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο χάνει  13 εκατ. ευρώ της αξίας του.

Πηγή: newsbeast.gr