Κατά 6,3% θα συρρικνωθεί η γερμανική οικονομία για το τρέχον έτος, ενώ το 2021 θα σημειώσει ανάκαμψη της τάξης του 5,2%, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, ανακοινώνοντας την εαρινή πρόβλεψη της κυβέρνησης για την πορεία της οικονομίας.

Επιστροφή στα προ κορονοϊού επίπεδα αναμένεται για τις αρχές του 2022, σημείωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Βαθιά ύφεση προβλέπεται και για την παγκόσμια οικονομία, επισήμανε, γεγονός το οποίο επηρεάζει άμεσα την εξαγωγική δραστηριότητα της Γερμανίας. Για το 2020 αναμένεται κάμψη των παραδόσεων κατά 11%, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση εκτιμάται ότι θα περιοριστεί κατά 7,4%.

Η πρόβλεψη, διευκρίνισε ο κ. Αλτμάιερ, λαμβάνει υπόψη της τα μέτρα προστασίας του προηγούμενου διαστήματος, συνυπολογίζει ωστόσο και την σταδιακή άρση των περιορισμών της οικονομικής δραστηριότητας που βρίσκεται σε εξέλιξη. «Αυτή τη στιγμή δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει υποτροπή της πανδημίας ή νέο κύμα της», διευκρίνισε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ο κ. Αλτμάιερ προέβλεψε ότι θα αυξηθεί – «δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους εργοδότες στις αποφάσεις τους», είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι παρόλα αυτά απαραίτητη και η κοινωνική υπευθυνότητα από όλες τις πλευρές.

«Είναι πολύ σημαντικό οι εργοδότες, οι εργαζόμενοι να κάνουν μια νέα αρχή, με την στήριξη και του κράτους», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στον κλάδο της γαστρονομίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος Μαΐου θα είναι εφικτή η άρση κάποιων περιορισμών. Προειδοποίησε πάντως ότι «θα πάρει καιρό μέχρι να επιστρέψουμε σε φυσιολογικά επίπεδα».

Πηγή: newsbeast.gr