Άλλοτε σε πιο ήρεμους τόνους κι άλλοτε σε πιο δραματικούς, όλοι οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη αυξημένης προσοχής για τις ευπαθείς ομάδες, οι οποίες φαίνεται να πλήττονται περισσότερο από τον νέο κορονοϊό που ξεκίνησε από μια κινεζική πόλη κι έφτασε σχεδόν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Οι ηλικιωμένοι είναι στο επίκεντρο αυτής της έκκλησης, αλλά και πώς να κλειστούν στο σπίτι, διερωτώνται κάποιοι, όταν η μοναδική κοινωνικοποίησή τους είναι οι καθημερινές δουλειές, ψώνια, τράπεζα, εκκλησία, καφενείο, ΚΑΠΗ, που όλα είτε έχουν κλείσει είτε λειτουργούν ακόμα αλλά οι ίδιοι καλούνται να μείνουν μακριά. Κάποιοι αναλαμβάνουν ακόμα και τη φροντίδα των εγγονών τους, βοηθώντας τους πελαγωμένους γονείς με τα κλειστά σχολεία, παρότι υπάρχει ο κίνδυνος οι νεαρότεροι που ενδεχομένως νοσούν με ελαφρά ή και καθόλου συμπτώματα να μεταδώσουν τον ιό στους μεγαλύτερους, με πιθανώς ακόμα και μοιραία αποτελέσματα.

Άλλοι δεν δυσκολεύονται πολύ να ακολουθήσουν τον μοναχικό δρόμο που τους συστήνει, λόγω κρίσης με τον κορονοϊό, η επιστήμη. Τον έχουν συνηθίσει εδώ και χρόνια. Η μοναχική τους καθημερινότητα δεν άλλαξε και πολύ. Μόνη προσθήκη πιθανώς, αλλά και μάλλον προσωρινή, η μάσκα και το αντισηπτικό, στις λιγοστές ούτως ή άλλως επαφές τους.

Φωτογραφία: Γιάννης Κέμμος