Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου μετά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας απάντησαν σε αρκετές ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Μια από αυτές αφορούσε στην απαγόρευση της μουσικής και των ποτών στις οργανωμένες παραλίες: Συγκεκριμένα η ερώτηση που τέθηκε ήταν η εξής:

«Γιατί απαγορεύσατε την μουσική και τα ποτά στις οργανωμένες παραλίες με τον φόβου συνωστισμού και της διασποράς του ιού, και γιατί θωρείτε ότι τα μεγάφωνα στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών και η θεία κοινωνία που επιτράπηκε ξανά από σήμερα δεν προκαλούν ανάλογους έκθεσης και διασποράς του ιού; Τελικά συμφωνεί όλη η επιτροπή των Ειδικών με την άποψη μέλους της, που υποστηρίζει και δηλώνει επίσημα ότι δεν κολλάει ο κορωνοϊός από την θεία κοινωνία;»

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απάντησε: «Για την θεία κοινωνία δεν έχω κάτι να πω. Νομίζω οι επιστήμονες έχουν αποφανθεί για τον τρόπο που κολλά ο ιός και από εκεί και πέρα νομίζω είναι θέμα ατομικής επιλογής και ευθύνης. Τώρα, η αλήθεια είναι ότι δεν αντιλαμβάνομαι πώς συγκρίνετε το ζήτημα της μουσικής και του ποτού στις οργανωμένες παραλίες σε σχέση με τα μεγάφωνα για την μετάδοση των λειτουργιών», η εικόνα σήμερα από τις εκκλησίες μας ήταν ότι πολύ συντεταγμένα, υπήρχε η μετάδοση της λειτουργίας για τα μεγάφωνα, και όπου υπήρχανε μικρά ή μεγάλα προβλήματα, με την παρέμβαση του επιτρόπου ή του νεωκόρου, τηρούνταν όλες οι αποστάσεις».

Και συνέχισε: «Τώρα το ζήτημα που αφορά το ποτό και την μουσική στις οργανωμένες παραλίες. Η λογική που ανοίξαμε τις οργανωμένες παραλίες, ήταν για να αποφύγουμε φαινόμενα συνωστισμού και συγχρωτισμού στις ανοργάνωτες παραλίες. Εμείς δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να ενθαρρύνουμε τα πάρτι και να ρισκάρουμε εικόνες συγχρωτισμών που θα δώσουν λάθος μήνυμα παντού»

«Σε γενικές γραμμές καλύφθηκα από την απάντηση του κ. υπουργού. Στην επιτροπή υπάρχουν συζητήσεις, υπάρχουν γνώμες, ο καθένας έχει την άποψή του και δεν νομίζω ότι…δεν είναι υποχρεωτικό να συμβαδίζουν όλες οι απόψεις. Οι αποφάσεις έτσι λαμβάνονται είναι ο τρόπος που λειτουργούμε. Ευχαριστώ», αποκρίθηκε από την πλευρά του ο λοιμωξιολόγος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Νωρίτερα ο υφυπουργός είχε δηλώσει: «Είμαστε σε μία φάση που ο καθένας μας πρέπει να λάβει την ατομική του ευθύνη, να κρατήσουμε τις αποστάσεις, ξέρουμε πάρα πολύ καλά και πρέπει να παραδεχθούμε ότι το ποτό λειτουργεί σε συνδυασμό με την μουσική αντιστρόφως ανάλογα με το ζήτημα της νηφαλιότητας, όταν γίνεται αλόγιστα. Άρα σε κάθε περίπτωση χρειάζεται να υπάρξει νηφαλιότητα για το ζήτημα της επιβολής και της τήρησης των μέτρων απόστασης σε κάθε οργανωμένη παραλία».

«Ερχόμαστε να καλύψουμε την ανάγκη που προέκυψε από τον συνωστισμό στις μη οργανωμένες παραλίες. Βήμα βήμα και με βάση τα δεδομένα τα επιδημιολογικά, εξετάζουμε κάθε βδομάδα το τι βήμα θα πρέπει να κάνουμε μπροστά. Για την ώρα νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο πως αυτά τα δύο δεν χωρούν κάποια σύγκριση, και σε κάθε περίπτωση, η οποιαδήποτε εμπλοκή ποτού μαζί με μουσική δημιουργεί κάποιες καταστάσεις οι οποίες όταν γίνουν αλόγιστες και ανεξέλεγκτες δημιουργούν λάθος εντύπωση και στέλνουν λάθος μήνυμα σε όλη την κοινωνία και σε όλη την επικράτεια».